23. februar 2016. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Bugarske

23. februar 2016. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Bugarske

Utorak, 23. februar 2016.

Predsednica Narodne skupštine u zvaničnoj poseti Bugarskoj

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas, drugog dana zvanične posete Bugarskoj, sa predsednikom te zemlje Rosenom Plevnelijevim, predsednikom Vlade Bojkom Borisovim i ministrom inostranih poslova Danielom Mitovim, a na sastancima je istaknuto da dve zemlje žele dalji razvoj dobrosusedskih i prijateljskih odnosa, kao i da Bugarska pruža punu podršku Srbiji na putu ka EU.


Predsednik Bugarske Plevnelijev rekao je da između dve zemlje postoji intenzivan dijalog ističući da je Bugarska prijatelj Srbije.

Plevnelijev je naglasio da Bugarska želi da Srbija u što skorije vreme postane članica Evropske unije i da će pomoći na tom putu, kao i da je važno da zajedno rade na jačanju i razvoju regiona.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zahvalila je na podršci i ukazala da je sada, nakon otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, pred našom zemljom veliki posao i da nam je značajno iskustvo država koje su taj put prošle. Gojković je rekla da u ovoj godini očekuje otvaranje i drugih pregovaračkih poglavlja, budući da je Srbija u prethodnom periodu uradila mnogo na reformskim procesima.

Gojković se sastala i sa predsednikom Vlade Bojkom Borisovim, koji je izneo stav da je potrebno ubrzati pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU.

Predsednica Narodne skupštine razgovarala je i sa ministrom spoljnih poslova Danielom Mitovim, koji je naglasio da je važno da dve zemlje održavaju dobrosusedske i prijateljske odnose i da unapređuju regionalnu saradnju koja je podloga evropske saradnje.

Gojković je sa zvaničnicima Bugarske razgovarala i o razvoju ekonomskih odnosa, posebno u oblasti infrastrukture, izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, turizmu, prekograničnoj saradnji, kao i potencijalima saradnje u okviru „Krajovske grupe“, koju čine Srbija, Bugarska i Rumunija, a bilo je reči i o unapređenju položaja nacionalnih manjina.

Gojković je posetu Bugarskoj započela juče susretom sa predsednicom Narodne skupštine Republike Bugarske Ceckom Cačevom.

U delegaciji Narodne skupštine je i poslanica Adriana Anastasov, članica grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Bugarskom.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2