4. mart 2015. Predsednica Narodne skupštine u prvoj zvaničnoj poseti Republici Albaniji

4. mart 2015. Predsednica Narodne skupštine u prvoj zvaničnoj poseti Republici Albaniji

Sreda, 4. mart 2015.

Predsednica Narodne skupštine u prvoj zvaničnoj poseti Republici Albaniji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Albaniji na nivou predsednika parlamenata u istoriji odnosa dve zemlje, razgovarala je danas sa predsednikom Parlamenta Albanije Iljirom Metom i predsednikom te zemlje Bujarom Nišanijem.


Na sastancima je poručeno da su dve zemlje spremne da grade prijateljske odnose i iskoriste velike potencijale, posebno u oblasti ekonomije i evrointegracija, kao i da unapređuju omladinsku saradnju.

Gojković je u susretu sa Metom istakla da njena poseta Tirani ima istorijski značaj i da predstavlja važan momenat za bilateralne odnose, budući da se kroz susret izabranih predstavnika građana otvaraju vrata razumevanja dva naroda.

Meta je u tom kontekstu izrazio volju Albanije da gleda napred i rekao da „istoriju pišu istoričari, a da je na nama da stvaramo istoriju mira, stabilnosti i prosperiteta“.

Gojković i Meta su naglasili da je važno razbiti predrasude, koje su postojale u prošlosti i poručili da su Srbija i Albanija spremne da sarađuju u regionalnom okviru, u cilju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

Predsednici parlamenata su se saglasili da unaprede saradnju dve skupštine putem češćih kontakata i razmenom iskustava među odborima, kao i grupama prijateljstva, posebno u oblasti evrointegracija, a Gojković je pozvala Metu u uzvratnu posetu Beogradu.

Gojković je ukazala da postoji veliki prostor da se iskoriste potencijali Memoranduma o omladinskoj saradnji, koji je potpisan između Srbije i Albanije, kako bi mladi bili čvršća veza između dve zemlje i pozvala Albaniju da učestvuje na regionalnom omladinskom sajmu turizma, koji prethodi festivalu „Egzit“ u Novom Sadu.

Gojković je razgovarala i sa predsednikom Albanije, koji je podržao ideju o učešću Albanije na omladinskom sajmu. On je izrazio želju Albanije da gradi dobre odnose sa Srbijom i rekao da je istorija Zapadnog Balkana bila teška, ali da ne smemo da budemo taoci te istorije, već da je potrebno da se okrenemo budućnosti, a da se nove generacije rukovode osećanjima suživota i prijateljstva.

Predsednica Skupštine Srbije je podvukla značaj realizacije projekata, koji su dogovoreni na samitu u Berlinu u avgustu prošle godine, a posebno u oblasti infrastrukture i energetike.

Gojković i Nišani složili su se i da je zemljama Zapadnog Balkana mesto u Evropskoj uniji i da procese evrointegracija treba posmatrati kao upotpunjenje evropskog prostora.

Tokom posete Albaniji Gojković će se sastati i sa premijerom Edijem Ramom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom, a razgovarala je i sa predstavnicima srpskih udruženja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2