Utorak, 27. januar 2015.

Predsednica Narodne skupštine u Terezinu na komemoraciji žrtvama holokausta

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković prisustvovala je danas komemoraciji i otkivanju spomenika žrtvama holokausta u Terezinu, kraj Praga povodom Međunarodnog dana sećanja na holokaust, 27. januara.


Gojković je učestvovala i na okruglom stolu, koji je u okviru obeležavanja tog međunarodnog dana održan u Pragu, a kojim je predsedavao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Na okruglom stolu, na kome je učestvovalo 30 predsednika parlamenta, usvojena je Deklaracija o borbi protiv antisemitizma i zločina iz mržnje, u kojoj se izražava zabrinutost zbog porasta antisemitizma i pozivaju parlamenti, vlade, međunarodne organizacije i civilna društva širom sveta da usvoje politiku nulte tolerancije prema antisemitizmu.

Gojković je istakla da je čuvanje sećanja na žrtve holokausta, a posebno zaštita dostojanstva žrtava ovog strašnog zločina i preživelih, izuzetno važan zadatak, koji uključuje negovanje sećanja na žrtve kroz sistem obrazovanja i donošenje i sprovođenje zakona.

Obeležavanju Međunarodnog dana holokausta prisustvovali su predsednici parlamenata Izraela, Velike Britanije, Belgije, Češke, Slovačke, Estonije, Finske, Norveške Švedske, Rumunije, Švajcarske, Turske, Luksemburga, Malte, Kipra, Francuske, Irske, Letonije, Mađarske, Nemačke, Holandije, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.