27. april 2016. Treća plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU

27. april 2016. Treća plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU

Sreda, 27. april 2016.

Predsednica Narodne skupštine učestvovala na Trećoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istakla je, obraćajući se na Trećoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, da je kroz saradnju sa Nacionalnim konventom pronađen put do svih važnih činilaca u društvu, a da su građani svoju jasnu opredeljenost za evropski put iskazali na izborima:


„Rezultati izbora jasno pokazuju opredeljenje građana Srbije za nastavak evrointegracija, kao i za reformske procese koje sprovodi Vlada i ta podrška je od ključnog značaja za naš dalji put ka Evropi“, navela je predsednica. Ona je istakla da proces pridruživanja i članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje i glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, a da je uključenost građana i organizacija civilnog društva u pregovore sa EU od izuzetne važnosti za dinamiku procesa.

Gojković očekuje da će Nacionalni konvent ostati snažna institucionalna podrška i da će nastaviti da doprinosi radu Parlamenta, posebno prilikom davanja mišljenja na pregovaračke pozicije Srbije.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se sednice Nacionalnog konventa održavaju u Domu Narodne skupštine, jer i Parlament i Vlada Srbije kontinuirano potvrđuju privrženost Srbije izgradnji demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, izgradnji delotvornih državnih institucija u skladu sa kriterijumima za pristupanje EU.

Šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, istakla je da model Konventa predstavlja dobru praksu saradnje sa civilnim društvom, koju preuzimaju i druge države u regionu.

O kvalitetnoj saradnji sa Nacionalnim konventom govorila je i Ksenija Milenković, direktorka Kancelarije za evropske integracije, koja smatra da postoji još značajnih tema i oblasti kojima bi mogla da se proširi saradnja državnih institucija i Konventa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2