14. april 2015. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Vlade Republike Turske

14. april 2015. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Vlade Republike Turske

Utorak, 14. april 2015.

Predsednica Narodne skupštine sastala se sa predsednikom Vlade Republike Turske

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja boravi u poseti Republici Turskoj, sastala se danas sa predsednikom Vlade Republike Turske Ahmetom Davutogluom, a na sastanku je istaknuto da su Srbija i Turska spremne na jačanje saradnje, kao i da srpsko- turski odnosi imaju izuzetno veliki regionalni značaj.


Predsednica Narodne skupštine poručila je da je Srbija okrenuta izgradnji dobrosusedskih odnosa i politici saradnje u regionu. Gojković je navela da postoji obostrani interes da se odnosi na političkom, ekonomskom i kulturnom planu učvrste.

„Ubeđeni smo da će i ovi susreti na visokom nivou dodatno unaprediti naše odnose“, rekla je Gojković.

Gojković je naglasila i da je Srbiji stalo da Turska ekonomski bude što prisutnija u našoj zemlji, kao i da veruje da je to i interes Turske, budući da Srbija ima dosta pogodnosti za investiranje i da je najsigurnija zemlja za ulaganje u regionu.

Predsednik Vlade Republike Turske Ahmet Davutoglu istakao je da je Srbija ključna zemlja na Balkanu i da je stabilnost u regionu od izuzetnog značaja, čemu doprinose dobri odnos Srbije i Turske.

„Ako su naši odnosi dobri svi će nas uzimati za primer“, rekao je Davutoglu i dodao da ukoliko Srbija bude snažna biće i Balkan i da zato Turska posvećuje veliku pažnju odnosima dve zemlje. Predsednik Vlade Turske naveo je i da su u kratkom roku prevaziđene predrasude iz prošlosti i razvijeni odnosi dve zemlje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Davutoglu je naveo da je trgovinska razmena između dve zemlje 800 miliona dolara i da je treba u najkraćem roku povećati na milijardu, kao i da svakom prilikom podstiče turske investitore da ulažu u Srbiju.

Sastankom sa Davutogluom Gojković je završila dvodnevnu zvaničnu posetu Turskoj, tokom koje se sastala i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom Velike narodne skupštine Turske Džemilom Čičekom, sa kojim je potpisala Protokol o saradnji dva parlamenta.

U delegaciji Narodne skupštine je i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom, Zoran Babić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja