13. novembar 2015. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Senata Italije

13. novembar 2015. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Senata Italije

Petak, 13. novembar 2015.

Predsednica Narodne skupštine sastala se sa predsednikom Senata Italije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Senata Italije Pjetrom Grasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a tom prilikom Graso je rekao da njegova zemlja snažno podržava evropski put Srbije i da je ulazak Srbije u Evropsku uniju prioritet Italije.


Ukazujući da je u poseti Beogradu u važnom trenutku, kada je objavljen izveštaj o napretku Srbije, Graso je naveo da očekuje da do kraja godine budu otvorena poglavlja 35 i 32, kao i da Italija podržava da početkom sledeće godine dođe do otvaranja i poglavlja 23 i 24. Podsetio je i da je upravo Senat Italije dokumentom, koji je usvojio pre godinu dana, pozvao da se brže krene u otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Graso je ukazao da se Srbija, kao i Italija nalazi u važnoj fazi sprovođenja reformi i da je upoznat sa tim koliko je važnih zadataka pred Srbijom.

Predsednik Senata je napomenuo i da je u posetu došao kako bi još jednom potvrdio prijateljstvo između dve zemlje, kako na političkom nivou, vezano za podršku putu ka EU, tako i na ekonomskom i privrednom planu.

Gojković je istakla da je Italija jedan od najznačajnijih partnera naše zemlje i na političkom i ekonomskom planu i zahvalila na podršci u što bržem otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Predsednica Narodne skupštine je ukazala da je pored otvaranja poglavlja 35 i 32, važno već početkom sledeće godine otvorili i poglavlja 23 i 24. Gojković je napomenula i da je Srbija posvećena sprovođenju Briselskog sporazuma i dodala da ne treba ostavljati prostora za utisak da Priština ima podršku Evropske unija u odustajanju od primene briselskih dogovora.

Gojković i Graso razgovarali su i o pitanju migracija sa kojima se obe zemlje suočavaju, parlamentarnoj i ekonomskoj saradnji, kao i o reformama koje sprovede i Italija i Srbija.

Video izjave predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i Senata Italije Maje Gojković i Pjetra Grasa možete pogledati ovde.