10. novembar 2015. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske

10. novembar 2015. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske

Utorak, 10. novembar 2015.

Predsednica Narodne skupštine sastala se sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se danas sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlemom Dezirom, koji boravi u poseti Srbiji.


Gojković i Dezir su razgovarali o evrointegracijama Srbije i ulozi parlamenta na putu ka EU, odnosima Srbije i Francuske i izazovima sa kojima se Evropa suočava u rešavanju migrantske krize.

Gojković je zahvalila Deziru na podršci koju Francuska daje našoj zemlji na putu ka EU i izrazila očekivanje da će, nakon predstavljanja izveštaja o napretku, do kraja godine biti otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Gojković i Dezir su se saglasili da je uloga parlamenata u procesu evropskih integracija veoma značajna, kako u harmonizaciji zakonodavstva sa EU, tako i u reformskim procesima.

Dezir je rekao da Francuska želi da bude uz Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji i ukazao da bi trebalo sačuvati dinamiku u procesima evrointegracija i u tom kontekstu podsetio na značaj nastavka reformskih procesa.

Dezir je napomenuo da je Srbija u proteklom periodu pokazala da igra značajnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, što je potvrdila i susretima sa predstavnicima Albanije, nedavnim sastankom u Sarajevu, kao i razgovorima sa Prištinom.

Visoko je ocenio odnos vlasti i građana Srbije u suočavanju sa migrantskom krizom, koja je pogodila Evropu i založio se za pomoć EU Srbiji po tom pitanju.