22. oktobar 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Doma predstavnika Rašid T. Alamij

22. oktobar 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Doma predstavnika Rašid T. Alamij

Četvrtak, 22. oktobar 2015.

Predsednica Narodne skupštine sa zvaničnicima Maroka

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se danas, tokom zvanične posete Maroku, sa predsednikom Doma predstavnika Rašidom Talbijem Alamijem i predsednikom Doma savetnika Parlamenta Maroka Hakimom Benšemasom.


Sagovornici su se založili za jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Maroka i unapređenje sveukupne saradnje, posebno međuparlamentarne kako između radnih tela dva parlamenta, tako i na multilateralnom planu.

Na sastancima je zaključeno da će na osnovu dobrih političkih odnosa dve zemlje razvijati privrednu saradnju, za šta postoji veliki prostor. Složili su se da parlamenti treba da obezbede podsticaj direktnim kontaktima privrednika dve zemlje.

Gojković je zahvalila na principijelnoj podršci Maroka po pitanju Kosova i Metohije, koja je potvrđena i juče tokom glasanja na Izvršnom savetu UNESKA, kada je Maroko podržao stav Srbije i potvrdio prijateljstvo i naglasila da će Srbija nastaviti da se bori za očuvanje srpske baštine.

Predsednici oba doma marokanskog parlamenta na odvojenim sastancima sa predsednicom Skupštine Srbije potvrdili su podršku Maroka teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naveli da je Maroko u više prilika izrazio svoj stav, kao što je to učinio i tokom jučerašnjeg glasanja u Izvršnom savetu UNESKA.

Na sastanku se razgovaralo i o evrointegracijama, reformama koje se sprovede u Srbiji i Maroku, kao i o pitanjima migracija i izazovima terorizma.

Gojković će tokom dana razgovarati i sa predsednikom Vlade Maroka Abdelilahom Benkiraneom, a sastala se i sa savetnikom u kabinetu kralja Muhameda VI Jusefom Amranijem.

U delegaciji je i član grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Marokom Dragomir Karić.