Utorak, 21. april 2015.

Predsednica Narodne skupštine sa predsednicima parlamenata EU o evrointegracijama Srbije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je na dvodnevnoj Konferenciji predsednika parlamenata članica Evropske unije u Rimu, koja je okupila 25 predsednika parlamenta iz EU i zemalja kandidata.


Gojković se u okviru Konferencije, koju je organizovao Parlament Italije, sastala sa predsednikom Kongresa Španije Hesusom Posadom, a o parlamentarnoj saradnji i evrointegracijama razgovarala je i sa predsednicima parlamenata Mađarske, Poljske, Kipra, Malte, Hrvatske, Albanije, Makedonije, kao i sa predsednikom Republike Italije Serđom Matareleom.

Gojković je u razgovorima naglasila da su evropske integracije prvi spoljnopolitički prioritet Srbije, koja je posvećena sprovođenju reformi i unapređenju regionalne saradnje.

Predsednica Narodne skupštine je naglasila da očekuje da tokom ove godine dođe do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, kao i da će to biti pozitivan signal EU da prepoznaje napredak koji je Srbija ostvarila.

Gojković je sagovornike upoznala i sa dinamikom rada Narodne skupštine u proteklih godinu dana i donošenjem velikog broja reformskih zakona, koji regulišu oblast rada i zapošljavanja, privatizacije, planiranja i izgradnje kako bi se olakšalo poslovanje, podstakla privatna inicijativa i privukle investicije.

Na Konferenciji je doneta Deklaracija o jačanju operacija spasavanja u Mediteranu, kojom se poziva na konkretne i efektivne korake i mehanizme da bi se u budućnosti ovakve tragedije izbegle, odnosno sprečile.

Teme konferencije bile su i novi putevi rasta nakon ekonomske i finansijske krize u Evropi, ljudska prava i slobode, solidarnost i bezbednost, kao i uloga parlamenata u pregovaranju o međunarodnim ugovorima.

Na konferenciji je učestvovao i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.