11. novembar 2015. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije dr Milanom Brglezom

11. novembar 2015. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije dr Milanom Brglezom

Sreda, 11. novembar 2015.

Predsednica Narodne skupštine razgovarala sa zvaničnicima Slovenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja je boravila u jednodnevnoj poseti Sloveniji, razgovarala je sa predsednicima Državnog zbora i Državnog saveta Parlamenta Slovenije Milanom Brglezom i Mitjom Bervarom i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, a na sastancima je istaknuto da su odnosi dve zemlje veoma dobri i intenzivni, kao i da Slovenija podržava evropske integracije Srbije.


Gojković je na tim susretima naglasila da očekuje da nakon izveštaja evropske komisije, koji je potvrdio napredak Srbije, posebno u ekonomskim reformama i ulozi u regionu, dođe do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine i zahvalila Sloveniji na podršci u procesu evrointegracija.

Gojković je ukazala da bi otvaranje poglavlja bila i važna poruka građanima Srbije da su izabrali dobar put i dodala da očekuje da osim poglavlja 35 i 32, već u prvim mesecima sledeće godine na red dođu i poglavlja 23 i 24.

Zvaničnici Slovenije su napomenuli da je ta zemlja uvek podržavala Srbiju u procesima evrointegracija, da će sa podrškom nastaviti i ocenili da su „zreli uslovi“ za otvaranje poglavlja.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Slovenije odlični i da dve zemlje stvaraju novu etapu u tim odnosima. Pahor je naveo i da se Srbiji odaje priznanje za konstruktivnu ulogu koju ima u regionu, kao i da će Slovenija dati podršku da proces integracija ide napred.

Gojković je u razgovoru sa predsednicima Državnog zbora i Državnog saveta naglasila da susreti predsednika parlamenata doprinose unapređenju odnosa dve zemlje, koji su posebno dinamični u poslednje dve godine.

Predsednici Narodne skupštine Srbije i Državnog zbora saglasili su se da je potrebno te odnose konkretizovati kroz čvršću saradnju radnih tela posebno u oblasti evrointegracija, odbrane i bezbednosti, poljoprivrede, životne sredine, kao i putem saradnje parlamentarnih delegacija na multilateralnom planu i u tom kontekstu razmotrili su i potpisivanje sporazuma o saradnji.

Na sastancima se razgovaralo i o unapređenju ekonomske saradnje, odnosima u regionu, kao i izazovima sa kojima se zemlje suočavaju po pitanju migracija.

Predsednica Narodne skupštine tokom dana sastala se i sa šefovima poslaničkih grupa u Parlamentu Slovenije, kao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

U delegaciji je bila i predsednica grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Slovenijom poslanica Biljana Ilić Stošić, koja je imala odvojeni susret sa članovima grupe prijateljstva Parlamenta Slovenije sa Srbijom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3