25. avgust 2015. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

25. avgust 2015. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Utorak, 25. avgust 2015.

Predsednica Narodne skupštine razgovarala sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković razgovarala je danas sa izvestiocem Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Agustinom Kondeom u okviru njegove pripreme izveštaja i rezolucije Saveta Evrope o situaciji na Kosovu i Metohiji.


Gojković je rekla da je Skupština Srbije spremna da pruži pun doprinos izradi objektivnog izveštaja o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazila uverenje da će izveštaj biti objektivan i odgovoran.

Gojković je istakla da je Srbija privržena primeni Briselskog sporazuma kao mogućnosti da se normalizuje život građana na Kosovu i Metohiji.

Predsednica Narodne skupštine je ukazala na stanje u oblasti pravosuđa na Kosovu i Metohiji, koje odražava ponovno produženje pritvora Oliveru Ivanoviću, kao i na to da su srpski manastiri i crkve, koje su deo srpskog kulturnog nasleđa, često na meti. Gojković je upozorila da te pojave ne obezhrabruju Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji ili da se vrate u pokrajinu.

Predsednica Narodne skupštine je navela i da će Srbija učiniti sve što može da zaštiti prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da će insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom.

Konde je ukazao da će teme izveštaja biti prava građana, jer je uloga Saveta Evrope da na svakoj teritoriji, bez obzira na njen pravni status, omogući da građani uživaju svoja prava i standarde demokratije i dodao da je cilj periodičnih provera unapređenje stanja ljudskih prava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1