11. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine otvorila konferenciju povodom početka projekta i kampanje Niste sami

11. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine otvorila konferenciju povodom početka projekta i kampanje Niste sami

Četvrtak, 11. oktobar 2018.

Predsednica Narodne skupštine otvorila konferenciju povodom početka projekta i kampanje Niste sami

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je u Domu Narodne skupštine konferenciju povodom početka projekta i kampanje „Niste sami“, koja ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja.


Gojković je naglasila da je cilj projekta da se pošalje jasna poruka da mladi koji se suočavaju sa mentalnim problemima nisu i neće u savladavanju ovih prepreka biti sami i istakla da je neophodno da se zajedno borimo protiv predrasuda koje još uvek postoje u našem društvu o ovoj temi.

Gojković je rekla da pitanje mentalnog zdravlja mladih zaslužuje veliku pažnju i brigu čitavog društva, jer se radi o populaciji koja predstavlja budućnost naše zemlje i da je zato važno da se razgovara, a ne da se okreće glava, posebno imajući u vidu da rizici i problemi koji mogu dovesti do poremećaja mentalnog zdravlja postaju sve brojniji u uslovima savremenog načina življenja.

Predsednica Skupštine je napomenula da zbog tih predrasuda, od kojih savremena društva, ne samo naše, još uvek boluju, mnogi, a posebno mlada populacija i njihove porodice se teško odlučuju da potraže stručnu pomoć čak i onda kada su svesni ili barem naslućuju da imaju problem. Sa druge strane, kako je ukazala, i kada podele problem koji imaju, suočavaju se sa stigmom okoline, što ih neretko gura na margine društva i produbljuje osećaj usamljenosti i nerešivosti unutrašnjih problema.

„Izuzetno je važno i da se mladi ohrabre da potraže stručnu pomoć kada se suoče sa osećajem da u sebi imaju problem koji ih tišti. Sa druge strane, moramo biti svesni da, u strahu od negativne reakcije okoline, kod mladih često prevlada osećaj nelagode i sramote koja postaje nesavladiva prepreka i barijera da potraže tu najvažniju pomoć. I zato kao društvo moramo hitno da se sa ovim suočimo i počnemo da menjamo ovaj način razmišljanja“, rekla je Gojković.

Predsednica Parlamenta je istakla da je neophodno da se mladima pošalje poruka, kroz sistem obrazovanja, medije i sve one kanale komunikacije koji su im bliski, da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja i da nema ničega sramotnog u teškoćama koje su u vezi sa mentalnim zdravljem, te da razgovor sa stručnim licem ne treba da predstavlja nikakav bauk.

Na predstavljanju projekta „Niste sami“, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne Skupštine i u saradnji sa UNICEF i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, između ostalih, govorili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam i Severine Leonardi iz Kancelarije UNICEF.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podsetio je da je oktobar mesec, u svetu i kod nas, mesec posvećen mentalnom zdravlju. Naglasio je da Ministarstvo veliku pažnju posvećuje tom pitanju, jer se mnogo mladih susreće sa emocionalnim problemima, stresom i strahom, te da će podržati svaku društveno-odgovornu inicijativu.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da posebna pažnja mora da se posveti mentalnom zdravlju mladih i osoba sa invaliditetom. Takođe, istakla je da implementacija održivih ciljeva agende 2030 UN-a, kojih ima 17, govori o tome da niko ne sme da bude marginalizovan.

„Stigmatizacija koja vlada u društvu mora da se suzbije, a osobama koje pate od ovih bolesti pored medicine, mora pomoći i društvo, koje mora de se edukuje, prvenstveno zauzimanjem pozitivnog stava, a ne da reaguje strahom“, istakla je Đukić Dejanović. Ona je istakla da se neznanje u društvu po ovim pitanjima može sprečiti destigmatizacijom i deinstitucionalizacijom.Video (1)

Četvrtak, 11. oktobar 2018. | obraćanje predsednice Narodne skupštine na otvaranju konferencije povodom početka projekta i kampanje „Niste sami“ 11.10.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja