6. mart 2015. Predsednica Narodne skupštine otvorila izložbu „Pomoć Australijanki Srbiji tokom Prvog svetskog rata“

6. mart 2015. Predsednica Narodne skupštine otvorila izložbu „Pomoć Australijanki Srbiji tokom Prvog svetskog rata“

Petak, 6. mart 2015.

Predsednica Narodne skupštine otvorila izložbu „Pomoć Australijanki Srbiji tokom Prvog svetskog rata“

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvorila je, u Domu Narodne skupštine, izložbu fotografija „Pomoć Australijanki Srbiji tokom Prvog svetskog rata“, koja svedoči o hrabrim ženama, koje su nesebično pomagale srpskom narodu u jednom od najtežih perioda u istoriji Srbije.


Predsednica je istakla da se tom izložbom nastavlja saradnja sa ambasadom Australije u cilju „osvetljavanja“ zajedničkog dela naše istorije.

„Želim da istaknem da obeležavanje stogodišnjice Velikog rata, koje je započeto prošle godine, nikako ne bi smelo da protekne bez podsećanja na značajnu ulogu koju su u njemu imale žene. Veliki teret tog rata i stradanja na svojim plećima ponele su upravo one. Njihova uloga je ogromna - bilo da su se, rame uz rame sa srpskim vojnicima, borile protiv neprijatelja, poput heroine Milunke Savić, ili pomoć pružale ranjenicima na frontu, kao što su to činile australijske bolničarke u sanitetskim jedinicama“, rekla je predsednica Narodne skupštine, otvarajući izložbu.

Primer hrabrih Australijanki, istakla je predsednica, svedoči i danas o nepresušnoj vrednosti ideala ljudskosti, slobode, pravde i požrtvovanosti.

Ambasadorka Australije u Srbiji Nj.E.Đulija Fini rekla je da je australijska ambasada organizovala izložbu kako bi oživela gotovo zaboravljene priče hrabrih i humanih žena koje su daleko od svojih domova nesebično pomagale srpskim vojnicima i civilima.u cilju obeležavanja Međunarodnog dana žena i promovisanja osnaživanja žena i devojaka.

„Kada se osvrnemo na Veliki rat, upravo su ove priče o hrabrosti i humanosti, ono što je vredno pomena i podsećanja“, izjavila je ambasadorka Australije.

Snimak obraćanja predsednice Narodne skupštine i amabsadorke Australije i otvaranja izložbe možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2