14. decembar 2109. Sedma Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

14. decembar 2109. Sedma Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

Subota, 14. decembar 2019.

Predsednica Narodne skupštine otvorila Sedmu Nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže

Predsednica Narodne skupštine otvorila je Sedmu Nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže u Domu Narodne skupštine pod nazivom „Ne u mom parlamentu“ i tom prilikom istakla da je cilj da žene poslanice i odbornice iz čitave Srbije ukažu na ključne probleme žena, kao i da se otvori debata o važnoj temi govora mržnje prema ženama.


Gojković je navela da Srbija i Narodna skupština pridaju veliki značaj unapređenju položaja žena, kao i da su ostvareni značajni pomaci, pre svega u donošenju dobrih zakona, a da je sada važno da se fokusiramo na njihovo dosledno sprovođenje kako bi smanjili nasilje prema ženama, ekonomski ih osnažili, omogućili bolju zastupljenost i vidljivost.

Govoreći o zastupljenosti žena, Gojković je rekla da su danas u Skupštini 94 narodne poslanice, da se nalaze na mnogim rukovodećim funkcijama na republičkom nivou, ali da na regionalnom i lokalnom nivou, žene nisu dovoljno zastupljene da bi mogle da utiču na kreiranje politika zajednica u kojima žive.

„Imajući u vidu sve izazove koji se nalaze na putu pune rodne ravnopravnosti, važno je da mi ovde imamo svest da predstavljamo žene u Srbiji. Preko nas poslanica, odbornica, gradonačelnica se čuje i njihov glas i želja da nastavimo rad na izgradnji društva u kome ćemo svi biti potpuno jednaki i ravnopravni“, poručila je Gojković.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je ova konferencija dobar pokazatelj uspešnog prevazilaženja političkih podela, istakavši dijalog kao odlično sredstvo za političko unapređenje. On je dodao da će Misija OEBS nastaviti da podržava Žensku parlamentarnu mrežu kao uspešan pokazatelj pravca u kome treba da se kreće srpsko društvo.

Saša Miler iz Švajcarske kancelarije za saradnju naglasila je postojanje napretka u oblasti rodne ravnopravnosti u Srbiji, ali je poručila da su žene i dalje izložene raznim oblicima diskriminacije. Prema njenim rečima, još uvek se može primetiti prisustvo seksizma i podržavanje tradicionalnih normi ponašanja u društvu.

Programska analitičarka Željka Topalović iz UNDP istakla je unapređenje rodne ravnopravnosti kao neophodnost, objasnivši da je istovremeno jako važno da taj proces bude usklađen sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Ona je podvukla da rodna ravnopravnost nije isključivo problem parlamentaraca, već i građana, medija i države.


Video (1)

Subota, 14. decembar 2019. | obraćanje predsednice Narodne skupštine na Sedmoj Nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže 14.12.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6