Utorak, 14. april 2015.

Predsednica Narodne skupštine nastavlja posetu Turskoj, sledi sastanak sa Davutogluom

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković danas, drugog dana zvanične posete Turskoj, sastaće se sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom.


Gojković je juče, kada je započela posetu Turskoj, razgovarala sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Džemilom Čičekom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Na sastancima je istaknuto da dve zemlje imaju jasan interes da se odnosi unapređuju u različitim oblastima – kako na parlmentarnom nivou, tako i u oblasti ekonomije, posebno trgovinske razmene, investicija, infrastrukture.

Gojković je poručila da njena poseta Turskoj svedoči o želji za unapređenjem odnosa i predstavlja korak ka intenziviranju saradnje na političkom i ekonomskom planu, kao i na nivou parlamenata.

Gojković i Erdogan saglasili su se da ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša. Gojković je navela da je Srbija otvorena za investicije iz Turske, a Erdogan da je Turska zainteresovana za ulaganje u Srbiju i da će o tome razgovarati i sa turskim privrednicima. Otvaranje pogona fabrike „Džinsi“ u Krupnju i kupovinu Čačanske banke ocenili su kao pozitivne primere saradnje.

Gojković i Čiček juče su potpisali i Protokol o saradnji između Narodne skupštine Srbije i Velike narodne skupštine Turske, koji će omogućiti jačanje interparlamentarnog dijaloga, razmenu informacija i stavova o pitanjima koji se odnose na bileteralne odnose, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Gojković je tom prilikom navela da će Protokol podstaći saradnju i među grupama prijateljstva i radnim telima dve skupštine u razmeni iskustava u oblasti evrointegracija, privrede, obrazovanja, a Čiček je istakao da će kao predsednici parlamenata uložiti napore da se prodube odnosi dve zemlje, a da je potpisivanje Protokola dokaz za to.

Na sastancima su teme bile i regionalna saradnja, infrastrukturni projekti i energetska bezbednost u regionu.

U delegaciji Narodne skupštine Srbije je i predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Turskom Zoran Babić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja