1. septembar 2015. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na Svetskoj konferenciji predsednika parlamenata u Njujorku

1. septembar 2015. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na Svetskoj konferenciji predsednika parlamenata u Njujorku

Utorak, 1. septembar 2015.

Predsednica Narodne skupštine na Četvrtoj svetskoj konferenciji predsednika parlamenata

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvuje na Četvrtoj svetskoj konferenciji predsednika parlamenata u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je okupila 150 predsednika parlamenata u svetu.


Konferenciju je otvorio generalni sekretar UN Ban Ki-mun, predsednik Generalne skupštine UN Sam K.Kutesa i predsednik IPU Saber Čaudri.

Gojković je u obraćanju ukazala da nas brojni izazovi u svetu opominju da konstantno moramo da radimo na izgradnji demokratskih institucija i jačanju parlamentarizma, što je jedini garant stabilnosti i zaštite slobode i prava građana.

„Terorizam, ekstremizam, i svaka vrsta radikalizma su nemilosrdni prema vrednostima naše civilizacije. Naša obaveza je da sačuvamo i unapredimo demokratski poredak, sposoban da se bori protiv ovih opasnih pojava modernog doba“, napomenula je predsednica Narodne supštine.

Gojković je napomenula da parlament mora da bude snažan i efikasan, ali i otvoren i transparentan i da samo takav uliva poverenje građanima i naglasila da Srbija radi na jačanju svojih demokratskih institucija, jačanju mira i stabilnosti i razvoju parlamentarizma.

„Skupština Srbije pruža pun doprinos uspostavljanju dijaloga i poverenja u regionu Jugoistočne Ervope. Prioritet aktuelnog saziva Parlamenta Srbije je dijalog sa parlamentima svih država u regionu kako bi unapredili naše bilaterane odnose. Uverena sam da smo ovaj zadati cilj u najvećoj meri i ispunili“, rekla je Gojković u sedištu UN.

Predsednici parlamenta na Konferenciji, koja se održava u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU) i uz podršku UN, raspravljaju o učešću parlamenta u oblikovanju i sprovođenju novih održivih razvojnih ciljeva, o izazovima parlamentarnog nadzora, sve većem značaju međunarodne parlamentarne saradnje, kao i rodnoj ravnopravnosti u radu parlamenata.

Predsednica Parlamenta je u okviru Svetske konferencije predsednika parlamenata imala i niz bilateralnih susreta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1