22. decembar 2014. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Državne Dume Ruske Federacije

22. decembar 2014. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Državne Dume Ruske Federacije

Ponedeljak, 22. decembar 2014.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Državne Dume Ruske Federacije: Odnosi prijateljski i strateški

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Ruskoj Federaciji, sastala se sa predsednikom Državne dume Sergejem Nariškinom, a potom se obratila deputatima Državne dume.


Gojković i Nariškin istakli su da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, i da su i Srbija i Ruska Federacija opredeljene za dalje jačanje odnosa u svim oblastima, a posebno u okviru međuparlamentarne saradnje.
Nariškin je rekao da odnosi između Srbije i Rusije dosežu i do strateškog nivoa, i da je tome doprinela i nedavna poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu.
Gojković je naglasila da dve države i dva naroda kroz istoriju imaju prijateljske odnose, a da i danas postoji veliki interes za saradnju, posebno u oblasti ekonomije.
Nariškin je zahvalio Srbiji na tome što se nije pridružila sankcijama koje su uvedene prema Rusiji i naveo da sankcije nanose štetu svima.
Gojković je rekla da je prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da je Srbija posvećena procesima integracije.
Takođe je navela da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, jer ne smatra da se otvorena pitanja mogu rešavati na taj način.
Nariškin i Gojković razgovarali su i o projektu „Južni tok“. Gojković je rekla da je Srbija sa žaljenjem primila vest o odustajanju od tog projekta.
Nariškin je naveo da je Rusija učinila sve što je mogla da se taj projekat realizuje, a da Vlada Ruske Federacije razmatra alternative kako bi omogućila energetsku bezbednost tom delu Evrope i da neće ostaviti Srbiju na cedilu.
Gojković se potom obratila poslanicima Državne dume i istakla da Srbija želi dalji razvoj strateškog partnerstva sa Rusijom. Predsednica Skupštine Srbije je navela da je prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da to opredeljenje nije smetnja daljem razvoju bratskih odnosa sa Rusijom.
„Na nama poslanicima je zadatak da međusobne odnose čuvamo, negujemo i unapređujemo“, poručila je Gojković ruskim deputatima.
Gojković se sastala i sa članovima grupe prijateljstva Državne dume sa Srbijom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3