13. april 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

13. april 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Ponedeljak, 13. april 2015.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u zvaničnoj poseti Turskoj

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Turskoj, razgovarala je sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Džemilom Čičekom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a na sastancima je istaknuto da dve zemlje imaju jasan interes da se odnosi unapređuju u različitim oblastima, a posebno na polju ekonomije.


Gojković i Erdogan saglasili su se da ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, kako na polju trgovinske razmene, tako i u oblasti infrastrukture.

Gojković je poručila da njena poseta Turskoj svedoči o želji za unapređenjem odnosa i predstavlja korak ka intenziviranju saradnje na političkom i ekonomskom planu, kao i na nivou parlamenata.

„Česti susreti na najvišem nivou poboljšaće našu saradnju, posebno u oblasti ekonomije. Naši susreti i kontakti važni su i za unapređenje odnosa u regionalnom okviru“, rekla je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine istakla je da ima prostora da se ekonomski odnosi unaprede i da je želja Srbije da Turska investira širom naše zemlje, posebno imajući u vidu reformske zakone koje je Skupština Srbije usvojila, a čiji je cilj poboljšanje uslova za ulaganja. Kao dobre primere ekonomske saradnje Gojković je izdvojila otvaranje novog pogona „Džinsi“ u Krupnju i ulaganja u Čačansku banku, što je znak, kako je navela, da će biti dodatnih investiranja.

Erdogan je naglasio da je Turska zainteresovana za investiranje u Srbiju i da će o mogućnostima ulaganja razgovarati i sa turskim privrednicima.

„Radićemo na razvijanju saradnje sa Srbijom u svim oblastima“, rakao je Erdogan i naveo da postoji prostor za povećanje obima trgovinske razmene, a da je značajan preduslov za to kupovina Čačanske banke.

Erdogan je izrazio spremnost za realizaciju infrastrukturnih projekata koji su ranije predviđeni, a tema sastanka je bila i energetska bezbednost regiona.

Gojković i predsednik Velike narodne skupštine Turske Džemal Čiček potpisali su Protokol o saradnji između dva parlamenta, koji će omogućiti jačanje interparlamentarnog dijaloga, razmenu informacija i stavova o pitanjima koji se odnose na bileteralne odnose, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Gojković je navela da će Protokol podstaći saradnju i među grupama prijateljstva i radnim telima dve skupštine u razmeni iskustava u oblasti evrointegracija, privrede, obrazovanja...

Čiček je istakao da će kao predsednici parlamenata uložiti napore da se prodube odnosi dve zemlje, a potpisivanje Protokola o saradnji je dokaz za to.

Čiček je naglasio i da je za Tursku izuzetno važna stabilnost u regionu, a da Srbija igra ključnu ulogu u toj stabilnosti. „Pridajemo veliki značaj našim bileteralnim odnosima, a koliko god da se unaprede time ćemo doprineti i boljim odnosima u regionu“, rekao je Čiček.

U delegaciji Narodne skupštine Srbije je i predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Turskom Zoran Babić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja