17. septembar 2015. Predsednica Narodne skupštine sa predsednicom Doma poslanika Parlamenta Italije

17. septembar 2015. Predsednica Narodne skupštine sa predsednicom Doma poslanika Parlamenta Italije

Četvrtak, 17. septembar 2015.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u radnoj poseti Italiji – o evropskim integracijama i migracionoj krizi

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković boravi danas u jednodnevnoj radnoj poseti Italiji, na poziv predsednice Doma poslanika Parlamenta Italije Laure Boldrini.


Pored susreta sa Boldrini predsednica Narodne skupštine imala je sastanak i sa predsednikom Senata Italije Pjetrom Grasom, a najvažnije teme na sastancima bile su evropske integracije, migraciona kriza, razvoj ekonomske saradnje i intenziviranje parlamentarnih odnosa.

Gojković je zahvalila na kontinuiranoj i snažnoj podršci Italije procesu evrointegracija Srbije, koja je i na današnjim sastancima potvrđena, kao i na donošenju Rezolucije u Senatu Italije o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Gojković je napomenula da očekuje što skorije otvaranje prvih poglavlja, kao i da veruje da će se italijanski partneri založiti da do otvaranja poglavlja i dođe tokom ove godine.

Gojković i Boldrini su razgovarale i o pitanju migranata sa kojima se zemlje evropskog kontinenta suočavaju, kao i o potrebi donošenja jedinstvene evropske politike za rešavanja migracione krize, posebno imajući u vidu ljudska prava kao fundamentalnu evropsku vrednost.

Boldrini je pohvalila Srbiju za upravljanje migracionom krizom i dodala da način na koji se suočava sa krizom pokazuje snagu demokratskih instuitucija.

Gojković je ukazala da Srbija čini sve u skladu sa međunarodnim pravom i humanitarnim standardima da olakša situaciju i doprinese rešavanju problema sa kojim se, kako je rekla, moramo zajednički suočiti.

Gojković je ukazala da Srbija želi zajedničku evropsku politiku po ovom pitanju, i da je u tom smislu spremna da preuzme svoj deo tereta u rešavanju krize.

Tokom posete bilo je reči i o ekonomskim reformama u Srbiji, a italijanski partneri su naglasili da prate reformske procese i da to povećava mogućnost za dodatne investicije i uvećanje trgovinske razmene.

Poseta predsednice Narodne skupštine Italiji je prva poseta predsednika parlamenta Srbije toj zemlji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2