18. oktobar 2015. Predsednica Narodne skupštine na zasedanju Interparlamentarne unije

18. oktobar 2015. Predsednica Narodne skupštine na zasedanju Interparlamentarne unije

Nedelja, 18. oktobar 2015.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na zasedanju Interparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković učestvuje danas na 133. Skupštini Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi, na kojoj parlamentarci 130 zemalja sveta debatuju o pitanju migracija, moralnim i ekonomskim imperativima za pravičniju i humaniju migraciju, a koju je otvorio predsednik IPU Saber Čaudri.


Gojković je obraćajući se Skupštini IPU rekla da se ne sme zaboraviti da je pitanje izbegličke krize i pitanje solidarnosti i poštovanja ljudskih prava i naglasila da je Srbija vodila odgovornu politiku, zasnovanu na ljudskoj solidarnosti i razumevanju.

„Pomogli smo koliko smo mogli, uprkos ekonomskim teškoćama. Nismo i nećemo praviti zidove na našim granicama, jer smo uvereni da je budućnost u saradnji i razmeni, a ne u ogradi i žici“, rekla je predsednica Skupštine.

Gojković je ukazala da je Srbija tranziciona zemlja na putu izbeglica i migranata ka EU i da je od početka godine otkriveno više od 220.000 migranata, kao i da je Srbija do sada troškove registracije, zbrinjavanja i pružanja medicinske pomoći finansirala iz svog budžeta u visini od 90 odsto, a da mnogi donatori međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva pomažu u pružanju humanitarne pomoći.

Predsednica Narodne skupštine je istakla da je u suočavanju sa problemom migracija potrebna pomoć i saradnja svih država i naroda, kao i da u tim procesima moramo da nastavimo da razvijamo duh solidarnosti među narodima.

Parlamentarci će se baviti i temama borbe protiv terorizma, jačanjem kontrolne uloge parlamenata, a zasedaće i nekoliko odbora. U radu Skupštine IPU učestvuju i članovi stalne delegacije Skupštine Srbije pri IPU poslanici Nebojša Berić, Milorad Mijatović i Goran Bogdanović.

Gojković će na marginama Skupštine IPU imati i niz bilateralnih susreta sa predsednicima parlamenta Etiopije, Jermenije, Kipra, Indije i drugih zemalja.