8. septembar 2013. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Žarko Korać na skupu povodom Međunarodnog dana pismenosti

8. septembar 2013. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Žarko Korać na skupu povodom Međunarodnog dana pismenosti

Ponedeljak, 9. septembar 2013.

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Žarko Korać otvorio skup povodom Međunarodnog dana pismenosti

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Žarko Korać otvorio je juče, u Domu Narodne skupštine, skup povodom Međunarodnog dana pismenosti 8. septembra i završetka najvećeg projekta opismenjavanja odraslih u Srbiji pod nazivom Druga šansa.


Govoreći o značaju pismenosti i komunikacije, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Žarko Korać čestitao je polaznicima projekta Druga šansa na uspešno završenom obrazovanju, poručivši im da su ulaganjem velikog truda u svoje školovanje postigli plemenit cilj, kako za sebe, tako i za društvo u kome žive. Potpredsednik Korać ukazao je na podatke koji govore o velikom broju građana Srbije koji imaju samo osnovno obrazovanje i izrazio nadu da će projekat Druga šansa doprineti da se ta situacija popravi. On je dodao i da značajan aspekt opismenjavanja predstavlja elektronska pismenost, koja je danas podjednako neophodna u komunikaciji.

Skupu su prisustvovale i narodne poslanice Donka Banović i Ljiljana Lučić, a prisutnima su se obratili i prof.dr Miomir Despotović, ključni ekspert na projektu Druga šansa, Slavica Jakšić iz Sektora za osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Jelica Colić, menadžer projekta Delegacije EU, dr Anita Jakobsone, rukovodilac projektnog tima Druga šansa, kao i polaznici projekta i njihovi nastavnici.

Govornici su istakli značaj donošenja Zakona o obrazovanju odraslih koji omogućava sprovođenje celoživotnog učenja, čime je ova oblast prvi put zakonski regulisana u Republici Srbiji. Opismenjavanje odraslih je postavljeno kao jedan od ciljeve Evropske agende do 2020. godine, a u obrazovanje odraslih u Srbiji uloženo je 4,5 miliona evra iz evropskih fondova. Projektom je obuhvaćeno 70 osnovnih i 70 srednjih stručnih škola, sa ukupno 4500 polaznika.

Na skupu je premijerno prikazan dokumentarni film o projektu funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih Druga šansa.
Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz finansijsku podršku Evropske unije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 26. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja