8. septembar 2021. Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Litvanije

8. septembar 2021. Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Litvanije

Sreda, 8. septembar 2021.

Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić primio delegaciju Parlamenta Litvanije

Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa delegacijom Grupe za međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Parlamenta Litvanije, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a koju predvodi zamenik šefa ove Grupe Audronius Ažubalis.


Potpredsednik Orlić istakao je važnost ovog susreta koji ima istorijski karakter, imajući u vidu da je ovo prva poseta parlamentarne delegacije Litvanije Narodnoj skupštini. On je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da se otvore važna pitanja za saradnju između naših parlamenata i država.

Dr Vladimir Orlić je u razgovoru naglasio da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da je ono jasno izraženo u svakom segmentu naše državne politike. „Iskustvo Litvanije, razumevanje i podrška na tom putu, od izuzetnog su značaja“, ukazao je Orlić, i naglasio da je Srbija spremna za otvaranje još dva klastera do kraja ove godine i očekujemo podršku za takvu odluku.

Orlić je u razgovoru istakao da je Srbija lider procesa evropskih integracija u regionu, kao i motor regionalne saradnje. Inicijativa „Otvoreni Balkan“, koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ogleda se u otvorenosti granica, razvoju ekonomije i zajedničkom tržištu, slobodnom protoku ljudi i kapitala u regionu, predstavlja oličenje evropskih vrednosti, istakao je Orlić. On je izrazio očekivanje da će ceo region Zapadnog Balkana biti uključen u tu vrstu saradnje, jer bi se formiranjem zajedničkog tržišta obezbedilo više investicija za sve države u regionu, nego do sada.

Kada je reč o ekonomiji, Srbija privlači dva puta više direktnih investicija od svih drugih država Zapadnog Balkana zajedno, što je jasan dokaz uspešne ekonomske politike koju sprovode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naša Vlada, naveo je dr Vladimir Orlić. Naša posvećenost saradnji i uspeh samostalne politike koju vodimo najbolje se video kroz obezbeđenje vakcina za mnoge države u regionu, koje je lično predsednik Srbije uručio brojnim komšijama kao pomoć naše države. Politika zaštite naših državnih interesa na prvom mestu pokazala je time da donosi korist i Srbiji, ali i drugima.

Govoreći o političkoj dimenziji evropskih integracija, potpredsednik Narodne skupštine upoznao je litvanske parlamentarce sa činjenicom da je Srbija uspela da podigne procenat usaglašenosti sa zvaničnom spoljnom politikom EU sa 46 odsto na preko 62 odsto. On je konstatovao i da je napredak u evropskim integracijama opterećen rezultatima dijaloga između Beograda i Prištine. Srbija smatra Kosovo i Metohiju svojim neotuđivim delom, ona je posvećena dijalogu i pronalasku održivog kompromisnog rešenja, ukazao je Orlić, navodeći da postoji hronično odsustvo volje u Prištini da se poštuje i realizuje dogovoreno u pregovorima. Najvažniji deo Briselskog sporazuma jeste obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, što nije nije ni započeto do sada, konstatovao je dr Vladimir Orlić. On je istakao da to predstavlja problem i za samu EU, imajući u vidu da je ona bila medijator i garant sporazuma i da to umanjuje kredibilitet EU u očima građana Srbije.

Šef delegacije litvanskog Parlamenta Audronius Ažubalis složio se sa sagovornikom da ova istorijska poseta otvara mogućnost za produbljivanje saradnje između parlamentaraca i sa boljim upoznavanjem prilika u ovom delu Evrope. Posebno se interesovao za odnose Srbije sa zemljama regiona Zapadnog Balkana.

Orlić i Ažubalis su se složili da parlamentarci mogu dati veliki doprinos unapređenju ekonomske saradnje dve države. Ocenili su da postoje velike mogućnosti za poslovnu saradnju privrednika, uzajamne investicije i bilateralnu trgovinu, ali i za zajedničke nastupe na trećem tržištu.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Poslaničke grupe prjateljstva sa Litvanijom Ilija Matejić, kao i ambasador Litvanije u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Vitatuas Pinkus.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4