10. februar 2016. Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić sa delegacijom Svetske jevrejske organizacije za restituciju

10. februar 2016. Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić sa delegacijom Svetske jevrejske organizacije za restituciju

Sreda, 10. februar 2016. 14:39

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić razgovarao sa delegacijom Svetske jevrejske organizacije za restituciju

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić razgovarao je danas sa delegacijom Svetske jevrejske organizacije za restituciju, koja boravi u poseti Beogradu.


U razgovoru je pozdravljeno donošenje Predloga zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika i posebno istaknuto da je Srbija prva zemlja, od svih potpisnica Terezinske deklaracije, koja ovakav Predlog zakona donosi.

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić informisao je delegaciju Svetske jevrejske organizacije za restituciju, koju predvodi sudija Elen Heler (Ellen Heller), da Narodna skupština upravo u ovom momentu raspravlja o ovom Predlogu zakona i obavestio ih da su sve poslaničke grupe u Narodnoj skupštini najavile da će glasati za njegovo usvajanje. On je ocenio da je ovo veoma važno za Srbiju, jer i pored političkih razlika, ova činjenica govori da su građani jedinstveni po ovom pitanju.

„Kroz to jedinstvo želimo da ispravimo nepravdu koja traje već osmu deceniju. Usvajanjem ovog Predloga zakona zaokružuje se proces vraćanja imovine oduzete posle 1941. godine. Pitanje vraćanja imovine pripadnicima jevrejskog naroda je veoma važno, jer želimo da na određeni način te ljude obeštetimo, iako suštinski nismo za tu nepravdu odgovorni, zato što je Srbija bila pod okupacijom i njeni građani su delili istu sudbinu“, poručio je Arsić.

On je najavio da će Srbija po donošenju Predloga zakona organizovati, uz podršku USAID i GIZ-a, međunarodnu konferenciju o ciljevima zakona i rezultatima njegovog sprovođenja, kako bi pokazali dobru praksu drugim zemljama koje su na putu da ovakav zakon donesu.

„Smatram da neće biti problema u primeni zakona, jer nama u Parlamentu nije samo važno da zakon usvojimo, već su nam važni i rezultati zbog kojih je on donet. Ovakva konferencija bila bi početak konačne realizacije Terezinske deklaracije“, zaključio je potpredsednik Narodne skupštine.

Sudija Elen Heler je u ime Svetske jevrejske organizacije za restituciju izrazila zahvalnost srpskoj Vladi i Narodnoj skupštini na donošenju zakona kojim se reguliše pitanje oduzete imovine pripadnicima jevrejskog naroda u periodu Holokausta. Ona je istakla da je ovo model koji treba da slede i druge zemlje.

„Bila sam 2009. godine u Terezinu, kada je 46 zemalja i njihovih 800 predstavnika potpisalo deklaraciju, i znam da je do danas Srbija jedina zemlja koja usvaja ovakav zakon. Verujem da, ne samo jevrejska zajednica, već i sve organizacije i demokratije cene ovakav primer vladavine prava“, poručila je Heler.

Članovi delegacije Svetske jevrejske organizacije za restituciju posebno su pozdravili ideju održavanja međunarodne konferencije o efektima zakona i ponudili svoju pomoć pri njenoj organizaciji. Takođe, predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji, koji su prisustvovali sastanku, izrazili su zadovoljstvo svojim učešćem u radu Radne grupe koja je pripremala Predlog zakona, dodavši da on ima više moralnu nego materijalnu poruku, jer je ispravka dugogodišnje nepravde simbolična i predstavlja poruku za čitavo društvo.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1