21. maj 2019. Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik PGP sa Izraelom prof. dr Vladimir Marinković sa predstavnicama MSP Izraela

21. maj 2019. Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik PGP sa Izraelom prof. dr Vladimir Marinković sa predstavnicama MSP Izraela

Utorak, 21. maj 2019.

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković primio predstavnice Ministarstva spoljnih poslova Države Izrael

Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik PGP sa Izraelom prof. dr Vladimir Marinković primio je danas predstavnice Ministarstva spoljnih poslova Države Izrael, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje dveju država.


Marinković je predstavio sastav i aktivnosti PGP sa Izraelom u Narodnoj skupštini i naveo da se rad PGP zasniva na unapređenju saradnje sa kolegama iz Kneseta, ali i drugim izraelskim državnicima, kao i na unapređenju političkih i ekonomskih veza Srbije i Izraela. S tim u vezi Marinković je kao veoma plodonosnu ocenio prošlogodišnju posetu delegacije Narodne skupštine na čelu sa predsednicom Narodne skupštine Izraelu, kao i uspešno obeležavanje 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela u Narodnoj skupštini.

On je ocenio da je Srbija zadovoljna ekonomskom saradnjom sa Izraelom, posebno u poslednjih par godina u kojima je u Srbiju došao veći broj investitora, i ocenio da prostora za unapređenje ekonomske saradnje ima. Takođe, Marinković je dodao i da srpski i izraelski narod vežu zajedničke borbe u istoriji, ali i danas, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma i borba za očuvanje demokratije i civilizacijskih tekovina.

„Lično podržavam napore Države Izrael da uspostavi dijalog u regionu i u pronalaženju mira na prostoru Bliskog Istoka“, poručio je Marinković.

On je ocenio da prostora za unapređenje saradnje dveju zemalja ima i u oblasti informacionih tehnologija, odbrane, kulture, obrazovanja, turizma, a posebno je istakao da je Srbija prva zemlja u svetu koja je donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, kao i da je zainteresovana za dobru saradnju sa jevrejskom zajednicom koja živi u Srbiji.

Marinković je ovu priliku iskoristio da zahvali Ambasadi Izraela na saradnji i izrazio očekivanje da će se u Narodnoj skupštini uskoro doneti zakon o memorijalu Staro sajmište, a kao lični doprinos obavestio je sagovornice da će podneti Narodnoj skupštini predlog deklaracije o radnoj definiciji antisemitizma Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust, kao što je podneo i inicijativu Gradu Beogradu da jedna ulica dobije naziv po Arijelu Šaronu.

Zamenica ambasadorke Izraela u Srbiji Dženi Sedov (Jenny Sedov) zahvalila je potpredsedniku Marinkoviću na ličnom angažovanju na unapređenju odnosa Srbije i Izraela i ocenila da su odnosi dveju država dobri na političkom nivou, kao i da rastu na ekonomskom i turističkom planu. Ona je poručila da će Ambasada nastaviti da radi na unapređenju kulturne saradnje, ali i saradnje u oblasti sporta i obrazovanja. Ona je ocenila da je donošenje Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika presedan i jako važan za jevrejsku zajednicu u Srbiji i uputila posebnu zahvalnost Narodnoj skupštini što je Zakon donet jednoglasno.

Hodaja Avzada (Hodaya Avzada) i dr Hagar Lina Spiro-Tal (Ph.D Hagar Lina Spiro-Tal), kadetkinje Ministarstva spoljnih poslova Izraela, posebno su naglasile unapređenje saradnje u oblasti informacionih tehnologija u čemu Izrael može da pruži podršku Srbiji, ali i unapređenje kulturne saradnje dva naroda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja