29. mart 2016. Potpredsednik Arsić i narodni poslanik Marijan Rističević u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRRC

29. mart 2016. Potpredsednik Arsić i narodni poslanik Marijan Rističević u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRRC

Utorak, 29. mart 2016.

Potpredsednik Arsić i narodni poslanik Marijan Rističević razgovarali sa predstavnicima kineske kompanije CRRC

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i narodni poslanik Marijan Rističević sastali su se u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima kineske kompanije CRRC Đu Đo elektrik lokomotiv (CRRC Zhuzhou electric locomotive ).


U ime kompanije CRRC zamenica direktora Fu Jamping (Fu Yumping), zahvalila se na fer uslovima koje je Vlade Republike Srbije obezbedila za učešće na tenderu u Termoelektrani Nikola Tesla. Ona je izrazila zadovoljstvo što je njihova kompanija dobila tender i dala obećanje da će kompanija Đuđo Srbiji isporučivati najkvalitetnije električne lokomotive. Jamping je upoznala domaćine sa načinom rada i kapacitetom proizvodnje svoje kompanije, koja je najveći proizvođač električnih lokomotiva na svetu.

„Imamo velike planove i očekivanja od srpskog tržišta, pre svega zbog geostrateškog položaja Srbije, ali i visokokvalifikovane radne snage. Ovo je samo početak i nadam se da ćemo nadgradnjom poslovno- industrijske saradnje, dodatno unaprediti prijateljske odnose naše dve zemlje“, istakla je Jamping.

Potpredsednik Arsić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa Termoelektranom Nikola Tesla, ističući da je Vlada Srbije učinila sve da obezbedi apsolutno poštovanje tenderske procedure, kao i da je Srbija zemlja u kojoj se poštuje vladavina prava. On je istakao da se Srbija proteklih godina dobro upoznala sa kineskim tehnologijama, kao što su mostogradnja, putogradnja i izgradnja i rekonstrukcija železničkih pruga. Ipak, kao najveću i Kinesku i Srpsku investiciju u našoj zemlji, Arsić izdvaja izgradnju termoelektrane i proširenje kopova u Kostolcu. On veruje da je pred Srbijom i Kinom period intenzivne saradnje:

„Upoznat sam sa planom koji Kina ima na novom „putu svile“ i znam da Srbija zauzima mesto na tim putevima. Ako uzmemo u obzir da Srbija ulaže velike napore u rekonstrukciju svoje putne infrastrukture i planove Kine da uzme učešće na našem tržištu, verujem da ćemo mnogo i kvalitetno sarađivati u periodu koji je pred nama“, rekao je Arsić.

On je naglasio da su zakonskim regulativama u protekle dve godine stvoreni jednaki uslovi za sve koji žele da investiraju u Srbiju.

„Kina je to prepoznala i sada predstavlja jednog od najvećih investitora u našoj zemlji. Takođe je prepoznala i da je Srbija politički i regionalni centar ovog dela Evrope, što je potvrdila 2014. godine organizovanjem Trećeg samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope“, istakao je Arsić. On je dodao da je želja srpske vlade ne samo partnerstvo sa Kinom u ovom delu Evrope, već i zajednički nastup na trećem tržištu. Potpredsednik Arsić je naglasio da je politički cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji i podsetio da su određena pregovaračka poglavlja već otvorena, te da se očekuje da pregovori budu završeni u naredne tri do četiri godina, čime će svaka kompanija koja se nalazi u Srbiji moći da koristi ekonomske pogodnosti tako velikog tržišta kao što je Evropska unija.

Narodni poslanik Marijan Rističević izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa Termoelektranom Nikola Tesla, jer je time Vlada Srbije uspela da obezbedi uštedu od skoro pola miliona evra, koliko je ponuda kineske kompanije bila niža u odnosu na drugoplasiranu kompaniju na tenderu. Njega je ipak zanimalo da li je kineska kompanija zainteresovana da pored prodaje na našem tržištu, kroz domaće kompanije pokrene i proizvodnju u Srbiji. On je takođe izrazio nadu da će kompanija CRRC učestvovati u modernizaciji srpske železnice. „Srbije je veza između Istočne i Zapadne Evrope i zato je modernizacija železnice od sveopšteg interesa, nadam se da ćete uzeti učešće i u tom poslu“, istakao je Rističević.

Zamenica direktora kompanije CRRC rekla je da ta kompanija želi da investira u srpska preduzeća, koja bi mogla da proizvode rezervne delove, ističući da je to praksa kompanije u mnogim zemljama u kojima posluje. Kao primer navela je Maleziju u kojoj lokalna preduzeća održavaju lokomotive i proizvode rezervne delove i gde od ukupnog broja zaposlenih čak 90 odsto čine domaći radnici.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1