19. februar 2020. Član Odbora za spoljnu politiku nemačkog parlamenta Josip Juratović sa članovima odbora za evropske integracije i za spoljne poslove

19. februar 2020. Član Odbora za spoljnu politiku nemačkog parlamenta Josip Juratović sa članovima odbora za evropske integracije i za spoljne poslove

Sreda, 19. februar 2020.

Poslanik nemačkog Bundestaga Juratović u poseti odborima za evropske integracije i za spoljne poslove

Član Odbora za spoljnu politiku nemačkog parlamenta Josip Juratović boravio je danas u poseti Narodnoj skupštini, gde je sa kolegama iz Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove razgovarao o procesu evropskih integracija Srbije, regionalnoj saradnji, situaciji u Srbiji pred predstojeće izbore, ali i bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke i spoljnoj politici Srbije i EU.


Juratović je srpskim kolegama poručio da Nemačka želi mir i stabilnost, kao i da su gotovo sve stranke u Bundestagu za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU. On je ocenio da nova metodologija za pristupanje EU ne donosi nove kriterijume, već sam proces čini transparentnijim. On je istakao da očekuje da se proces evropskih integracija Srbije ubrza i da će samit u Zagrebu dati agendu za budućnost regiona, kao i da će se do nemačkog predsedavanja stvoriti agenda za dalje proširenje EU.

Zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač istakla je da Srbija očekuje mnogo od nove Evropske komisije, kao i da, nakon predstavljanja nove metodologije proširenja, razmatra šta bi za nju bilo bolje, brže i efikasije. Ona je podsetila da ocena napretka Srbije od strane članica EU ne reflektuje sprovedene reforme u društvu i ocenila da nije lako objasniti građanima zašto proces pristupanja ovako dugo traje.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski ocenila je da je saradnja Srbije i Nemačke intenzivna uz redovan dijalog i dobru parlamentarnu saradnju. Ona je istakla važnu ulogu Nemačke, koja zajedno sa Francuskom, posle Bregzita, ima vodeću ulogu u reformi EU. Filipovski je podsetila da je Nemačka Srbiji dala 1,7 miliona evra bespovratne pomoći za 15 godina, kao i da 400 nemačkih firmi zapošljava 63.000 radnika u Srbiji. Ona je dodala da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije članstvo u EU i da bi Srbija volela da cela Evropa jednim glasom govori o politici proširenja. Govoreći o regionalnoj saradnji ona je ocenila da Srbija mnogo ulaže u stabilnost i mir u regionu, za šta je najbolji primer mini šengen, ali i istakla izazove sa kojima se suočavamo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Član oba odbora Dragan Šormaz upoznao je nemačkog kolegu sa radom srpskih i evropskih parlamentaraca u okviru POSP-a, kao i saradnjom Srbije i Rusije, Kine i NATO i razmenio mišljenja u odnosu na pitanje Kosova i Metohije.

Sagovornici su razgovarali i o radu parlamenta u Srbiji, rezultatima međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropskog parlamenta i predstojećim izborima u Srbiji.

Sastanku sa poslanikom nemačkog Bundestaga prisustvovao je i član Odbora za spoljne poslove prof. dr Ljubiša Stojmirović.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 26. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja