Sreda, 2. oktobar 2013.

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o nacionalnoj bezbednosti i pristupu informacijama

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas je razmatrala Izveštaj o nacionalnoj bezbednosti i pristupu informacijama.


Izveštaj se bavi principima transparentnosti, uključujući pristup informacijama javne administracije, za demokratiju i dobru vladavinu uopšte i posebno za borbu protiv korupcije. U izveštaju se ističu legitimni, jasno definisani interesi nacionalne bezbednosne, kao opravdan osnova za zadržavanje informacija. Istovremeno, pristup informacijama čini značajnu komponentu državne bezbednosti, time što omogućava demokratsko učešće, odgovorno utvrđivanje politike i javni nadzor državnih aktivnosti.
Šef Stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Aleksandra Đurović, govoreći u plenumu naglasila je da parlamentarna i pravosudna nadzorna tela igraju ključnu ulogu u održavanju sistema kontrole i balansa u sektoru bezbednosti. Takva tela treba da su regulisana zakonom i da pokrivaju sve aspekte sektora bezbednosti. Za zemlje članice EU ne postoje obavezujući standardi kada su ove oblasti u pitanju, ali se istovremeno od zemalja kandidata zahteva da ispune određene standarde. Odbor za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine za samo godinu dana od svog formiranja preduzeo je sve neophodne korake na ispunjenju zahteva i standarda EU. Skupštinski odbor ima odličnu saradnju sa Bezbednosno informativnom agencijom kako u pogledu parlamentarne kontrole rada agencije tako i u pogledu značaja transparentnosti rada agencije.
U nastavku rada Parlamentarne skupštine, očekuje se sutrašnji nastup predsednika Tomislava Nikolića pred poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za šta vlada veliko interesovanje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja