Sreda, 22. maj 2013.

Poslanica Parlamenta Velike Britanije posetila Narodnu skupštinu

Poslanica Gornjeg doma Parlamenta Velike Britanije i predsednica Parlamentarne radne grupe za reformu politike borbe protiv narkotika baronica Moli Mičer (Baroness Molly Meacher), posetila je danas Narodnu skupštinu gde je, u odvojenim susretima, razgovorala sa članovima Odbora za zdravlje i porodicu, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, kao i sa članovima Delegacije NSRS u Interparlamentarnoj uniji.


U susretu sa predsednikom Odbora za zdravlje i porodicu prof. dr Dušanom Milisavljevićem i članom Odbora dr Branislavom Blažićem zajednički je konstatovano da Srbija po svom geografskom položaju predstavlja tranzitnu zemlju kroz koju se droga krijumčari u Zapadnu Evropu.
Dušan Milisavljević je u razgovoru istakao da, uprkos činjenici da u Srbiji postoji veliki broj mladih ljudi koji su zavisnici od droga, ipak nije zabeležen trend rasta zloupotrebe droga u našoj zemlji. On je izrazio podršku naporima koje Velika Britanija čini u borbi protiv zloupotrebe droga i ocenio kao veoma korisno predstojeće učešće stalne delegacije Narodne skupštine Srbija na zasedanju IPU 2016.godine koje će, između ostalog, biti posvećeno i ovoj temi.
Poslanica britanskog Parlamenta Moli Mičer rekla je da je potrebno raditi na smanjivanju potrebe za drogama u Zapadnoj Evropi kako bi se smanjio i tranzit droga kroz Srbije, a to će, kako je naglasila, biti jedan od ciljeva u narednom periodu.
Član Odbora Branislav Blažić istakao je da je u Srbiji potreban centralizovan pristup rešavanju problema zloupotrebe i trgovine drogama, kao i da je neophodno pristupiti izradi nove strategije u ovoj oblasti.

Trgovina i krijumčarenje droge bile su glavne teme razgovora i tokom susreta članova Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Igora Bečića, Konstantina Samofalova i Miroslava Petkovića sa poslanicom britanskog Parlamenta. Članovi Odbora jedinstveno su ocenili da je trgovina drogom najzastupljeniji oblik kriminala u Srbiji, kao i da Srbija želi da se što intenzivnije uključi u borbu protiv ove vrste kriminala.
Poslanica britanskog Parlamenta Moli Mičer govorila je o radu na evropskoj koordinaciji inicijative Organizacije američkih zemalja na reviziji postojećih međunarodnih mehanizama u suzbijanju narkotika. Ona je navela da želi da ohrabri Srbiju u borbi protiv narkomanije i posebno istakla neophodnost da se intenzivno radi na smanjivanju potražnje za drogom u Zapadnoj Evropi.

Tokom susreta poslanice Gornjeg doma Parlamenta Velike Britanije sa članicom stalne delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji Marijom Obradović, konstatovano je da Srbija, kao tranzitna zemlja može u velikoj meri pomoći u borbi protiv nelegalne trgovine narkoticima. Promena politike na globalnom nivou i iznalaženje alternativnih načina i efikasnijeg pristupa u borbi protiv narkotika je neophodna, složile su se sagovornice i konstatovale da na tom polju važan doprinos daju inicijative i aktivnosti koje preduzima Interparlamentarna unija. Marija Obradović je upoznala poslanicu britanskog Parlamenta i sa svojim iskustvima sa učešća na panelu posvećenom borbi protiv trgovine drogom na 128. zasednju Interparlamentarne unije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1