Četvrtak, 28. oktobar 2010.

Poslanička pitanja u oktobru

Narodni poslanici su 28. oktobra, u skladu sa članom 205. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, prekinuli rad po tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, kako bi postavljali poslanička pitanja Vladi Republike Srbije.Narodni poslanici su 28. oktobra, u skladu sa članom 205. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, prekinuli rad po tački dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, kako bi postavljali poslanička pitanja Vladi Republike Srbije.

Na poslanička pitanja odgovarali su potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ministar trgovine Slobodan Milosavljević, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i ministar prosvete Žarko Obradović.

Narodni poslanik Riza Halimi pitao je da li Vlada namerava da obezbedi uslove za povratak azilanata iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, koji su 1999. godine napustili Srbiju i pomogne ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava. Rekao je da oni sada ne mogu da dobiju lična dokumenta i potvrde o prebivalištu i u sredinama u kojima imaju imanja, kao i da se vozila sa kosovskom registracijom ne dozvoljava ulazak na područje tih opština.Halimi je podsetio da je slično pitanje već uputio ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je odgovorio da će i ovo dodatno pitanje proslediti ministru Dačiću.

Narodni poslanik Velimir Ilić ukazao je na tešku ekonomsku situaciju u zemlji i visoku stopu nezaposlenosti. Rekao je da Vlada ne preduzima ništa da pokrene proizvodnju i da poveća zaposlenost i podsetio da je nezaposleno oko milion ljudi.

Potpredsednik Đelić je rekao da će privredni rast ove godine biti oko dva odsto, a izvoz povećan za oko 19 odsto, ali da to još nije dovoljno za smanjenje stope nezaposlenosti koja je u Srbiji najveći problem. Srbija je uspela da očuva makroekonomsku stabilnost i da ima veći privredni rast od susednih zemalja.

Đelić je rekao da Srbija ipak izlazi iz krize i da je cilj Vlade smanjenje stope nezaposlenosti, posebno u manje razvijenim opštinama i među mladima.

Narodni poslanik Jovan Damjanović ukazao je na težak položaj Roma, posebno romske dece, u opštinama Kosovska Mitrovica, Leposavić, Gnjilane, Bujanovac i drugim i postavio pitanje šta čini Vlada na njihovom integrisanju u društvo.

Potpredsednik Đelić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za inkluziju Roma, odgovorio je da su u cilju integrisanja romske manjine na pravi način usvojeni Strategija i Akcioni plan za unapređenje položaja Roma. Iz budžeta Srbije i lokalnih zajednica, kao i iz NIP-a, izdvajaju se sredstva za konkretne akcije pomoći romskoj zajednici, a pre svega za njihovo veće zapošljavanje i obezbeđenje jevtinijeg stanovanja.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da su u protekle dve godine stvorene zakonske osnove za uključivanje što većeg broja pripadnika romske manjine u sistem obrazovanja, kao i da se čine napori da se obezbede udžbenici i druga nastavna sredstva za što veći broj romske dece.

Narodni poslanik Zoran Ostojić postavio je pitanje da le će se zakonom o budžetskom sistemu za narednu godinu poštovati odredba iz Zakona o finansiranju lokalnih samouprva, prema kojoj se za njihov rad izdavaja 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Ukazao je da su transferi lokalnoj samoupravi drastično smanjeni, što je u suprotnosti sa decentralizacijom.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je istakla da opštine iduće godine neće moći da računaju na veće transfere iz budžeta Republike Srbije jer nije sprovedena poreska reforma i promena poreskih stopa, čime je trebalo da budu ostvareni veći budžetski prihodi. Zbog toga se odredbe Zakona o finansiranju lokalnih samouprava verovatno neće moći da budu sprovedene ni naredne godine. Trenutno se propremaju izmene Zakona o porezu na imovinu, kojima će se bolje rešiti pitanje oporezivanja imućnijih građana, istakla je ministarka finansija i dodala da će i na taj način lokalne samouprave dobiti više novca.

Komentarišući odgovor, Zoran Ostzojić je pitao da li će se nakon donošenja zakona o javnoj svojini opštinama vratiti njihova imovina jer je to u osnovi decentralizacije, zajedno sa izvornim prihodima, kao što su prihodi od imovine.

Narodni poslanik Miloš Aligrudić je postavio pitanje da li izjava državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Dušana Spasojevića, preneta sa zvaničnog sajta NATO, o tome da je Srbija spremna da postamne članica ovog vojnog saveza, izražava stav Vlade.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je rekao da nije upoznat sa izjavom državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, ali da je Srbija vojno neutralna zemlja, na osnovu odluke Narodne skupštine i politike Vlade. Naša zemlja, kao i mnoge druge, učestvuje u programu Partnerstvo za mir i u tom okviru sarađuje sa NATO-om. Takođe, Srbija će učestvovati u misijama EU koje su odobrile UN i sa EU se razgovora o modalitetima saradnje.

Miloš Aligrudić je rekao da je dobio načelan odgovor na svoje pitanje, dok se od predstavnika nadležnog ministarstva čuju izjave da se priključenje Srbije Evropskoj uniji okončava njenim pristupanjem NATO savezu. Božidar Đelić je odgovorio da je Srbija suverena zemlja koja ima pravo da učestvuje ili ne u određenim integracijama i podsetio je da bi bilo kakvo pitanje promene te doktrine zahtevalo referendum na kome bi o tome trebalo da se izjasne građani.

Narodni poslanik Borislav Pelević je postavio pitanje šta Vlada čini da se spreči bahato ponašanje pripadnika EULEKS-a i specijalne policije Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ovo poslaničko pitanje Vladi biće prosleđeno Vladi u pisanoj formi.

Podsetivši da je Poslanička grupa Srpska radikalna stranka zatražila da se obustavi prodaja „Telekoma“ i da Narodna skupština o tome raspravlja jer su time ugroženi interesi Srbije, narodni poslanik Dejan Mirović postavio je pitanje koji su razlozi za prodaju „Telekoma“

Potpredsedni Đelić je istakao da će Vlada tražiti dodatne garancije prilikom prodaje akcija „Telekoma“ i da se neće rukovoditi samo ekonomskom logikom. Od kupca će biti zatraženo da građanima Srbije garantuje određeni nivo usluga, a pre svega da fiksna telefonija bude svima dospupna. Podsetio je da je ukupna vrednost „Telekoma“ procenjena na 2,3 milijarde evra i da će prodajom 50 akcija biti obezbeđen novac za izgradnju puteva.

Na tvrdnju Mirovića da „Telekom“ ne treba prodavati, Đelić je rekao d se iz sredstava dobijenih prodajom telekoma može nastaviti finansiranje razvoja infrastrukture, bez zaduživanja. .Uz garancije koje dobijemo od kupca Telekoma , ne postoji opasnost da on posluje u okviru neke velike kompanije, a stvoriće se uslovi za njegov brži razvoji jačanje njegove regionalne pozicije.ne postoji opasnost da Telekom bude u sklopu neke veće firme.Uz strateško partnerstvo imaćemo jaču poziciju u regionu oblasti telekomunikacija, a izgradnja puteva će podstaći ekonomski rast i privući investicije.

Narodni poslanik Vesna Marjanović postavila je pitanje potredsedniku Đeliću u vezi sa odlukom o prosleđivanju kandidature Srbije za članstvo u EU- šta su naredni koraci Srbije na putu priključenja EU? Takođe je ukazala na potrebu da saradnja Vlade i Parlamenta bude bolja i da zakonski predlozi blagovremeno stižu u skuopštinsku proceduru.

Potpredsednik Božidar Đelić je najavio da će uputnik Evropske komisije Srbiji uručiti lično evropski komesar za proširenje Štefan File 24. novembra. Izrazio je uverenje da će taj upitnik, koji sadrži četiri do pet hiljada pitanja, Srbija popuniti u najkraćem mogućem roku.

Narodni poslanik Miroslav Markićević je ukazao na probleme usled nepoštovanja Zakona o finansiranju lokalne samouprave i pitao ministarku finansija zašto nije smanjena državna administracija niti se sprovode mere štednje.

Ministarka Dijana Dragutinović je rekla da u prethodnom periodu centralna vlast nije pljačkala lokalnu vlast, već da su smanjeni prihodi jer je opala potrošnja i porezi na potrošnju. Te dve grane vlasti su partneri koji treba da dele sudbinu u vreme krize, rekla je ministarka finansija.

Narodni poslanik Nebojša Ranđelović postavio je pitanje u vezi sa organizacijom evropskog prvenstva u rukometu, koje je trebalo da se održi u Nišu, i za koje je trebalo da se izgradi sportska hala u tom gradu.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je odgovorila da je Svetska rukometna organizacija obavestila Rukometni savez Srbije da će za održavanje prvenstva biti izabran drugi grad, s obzirom na to da nisu obezbeđeni uslovi za njegovo održavanje u Nišu. Ona je navela da su za izgradnju nove hale bila potrebna velika sredstva, za koju ministarstva za sport i omladinu i za Nacionalni investicioni plan nisu mogli da izdvoje sredstva.

Narodni poslanik Donka Banović postavila je pitanje šta će Vlada preduzeti povodom najave pet sindikata da će organizovati protest i sakupiti milion potpisa za smenu Vlade.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je rekao da nije upoznat sa zahtevima sindikata, ali da Vlada čini sve da pomogne radnicima i penzionerima i svim građanima u savladavanju socijalnih problema.

Narodni poslanik Donka Banović je rekla da su sindikalni protesti izazvani predloženim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Narodni poslanik Mićo Rogović je postavio pitanje šta će Vlada preduzeti po pitanju legalizacija traktora i drugih poljoprivrednih mašina.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je rekao da se radi o kupoprodajnom odnosu između vlasnika poljoprivrednih mašina i kupaca, i da je on uređen zakonom.

Narodni poslanik Aleksandar Martinović je postavio pitanje kako je moguće da Vlada, u teškoj ekonomskoj situaciji, donosi odluku da poveća nagradu za informacije o Haškim optuženicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću i sa kojih će budžetskih pozicija da izvrši to plaćanje.

Odgovarajući na pitanje, potpredsednik Đelić je kazao da bi novčane nagrade za informacije koje bi dovele do pronalaženja i hapšenja haških optuženika bile isplaćene iz budžeta.

Narodni poslanik Jelena Trivan postavila je pitanja da li je Srbija danas prvi put u situaciji da uvozi hranu. Takođe je pitala da li je privatizacija Mobtela poboljšala poslovanje te firme.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je rekao da Vlada nije donela odluku o uuvozu mleka i naglasio da prošle i ove godine raste izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Odgovarajući na drugo pitanje, ministarka telekomunikacija Jasna Matić je rekla da je od dolaska Telenora naše tržište oživelo i građani dobijaju kvalitetnije usluge mobilne telefonije.

Narodni poslanik Judita Popović je postavila pitanje kada Vlada namerava da vrati novac lokalnoj samoupravi i AP Vojvodini.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je ponovila da će Vlada uskoro razmatrati zakone o javnoj svojini i restituciji, posle čega će oni biti prosleđeni narodnoj skupštini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 10. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja