Četvrtak, 27. oktobar 2011.

Poslanička pitanja u oktobru

Narodni poslanici su, u skladu sa članom 205. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, 27. oktobra od 16 do 19 časova, postavili više pitanja Vladi Republike Srbije.


Na postavljena pitanja narodnih poslanika odgovarali su predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i ministri poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Prisustvovali su ministar zdravlja Zoran Stanković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

U toku rada, potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić pozdravila je studente Studijskog programa za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću, koji su pratili rad Narodne skupštine.

Poslanička pitanja postavili su narodni poslanici Riza Halimi, Saša Dujović, Miloš Aligrudić, Zoran Krasić, Radoslav Milovanović, Željko Tomić, Marina Toman, Miroslav Marinković, Mirko Munjić i Srđan Milivojević.

Narodni poslanik Riza Halimi postavio je pitanja zašto već 10 godina ne mogu da se nostrifikuju diplome sa Kosova, šta Vlada namerava da učini u slučajevima loše sprovedenih privatizacija u manjim mestima na jugu Srbije i kada će Albanci sa juga Srbije, koji su radili na Kosovu i Metohiji ostvariti pravo na penziju.

Premijer Cvetković je odgovorio da građani Srbije koji su stekli fakultetske i druge diplome na univerzitetu u Prištini ne mogu računati na njihovo priznavanje u našoj zemlji, jer Srbija ne priznaje Kosovo kao državu. U budućim razgovorima Beograda i Prištine, kako je rekao, može se doći do obostrano prihvatljivog rešenja o nostrifikaciji dokumenata o stečenom obrazovanju, ukoliko na obe strane bude volje da se to pitanje reši.

Odgovarajući na pitanje o privatizaciji nekih preduzeća na jugu Srbije, premijer Cvetković rekao je da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ima obavezu da preispita svaki sporni ugovor, napomenuvši da je bilo i slučajeva da su preduzeća kupovana samo zbog njihove imovine, a ne sa željom da se u njima održi ili razvija proizvodnja. Premijer je rekao da na aukciji može da učestvuje svako ko ispunjava uslove, a da je niska cena po kojoj su prodata neka preduzeća uslovljena njihovim visokim gubicima. Ukoliko se ustanovi da je bilo zloupotreba u toku aukcije ili je, na primer, neko od kupaca oterao sve učesnike nadmetanja pod pretnjom sile ili ucene i tako eliminisao konkurenciju, onda je to posao za nadležne organe, rekao je Cvetković. Rekao je i da je visoka stopa nezaposlenosti jedno od najtežih pitanja sa kojima se suočava Vlada i da su mere koje ona preduzima usmerene ka promeni privrednog sistema, povećanju proizvodnje i većem zapošljavanju.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić odgovorio je da radnici iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, koji su deo osiguranja ostvarili na Kosovu i Metohiji, neće moći da ostvare pravo na penziju bez dokaza o uplati doprinosa za socijalno osiguranje.

Narodni poslanik Saša Dujović postavio je pitanje vezano za nezakonitu privatizaciju poljoprivrednih dobara i zemljoradničkih zadruga u Vojvodini. Takođe je pitao kada će biti izmirena zakonom utvrđena dugovanja države korisnicima boračko-invalidske zaštite.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović rekao je da će pitanje biti prosleđeno Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i najavio novi zakon o zadrugama. Naglasio je da će Vlada svojim merama podržati mala poljoprivredna preduzeća, a kompanije koje imaju krupne zemljišne posede dobiće odgovarajući tretman i omogućiće se povezivanje velikog broja kooperanata.

Narodni poslanik Miloš Aligrudić postavio je pitanje da li je Vlada završila i usvojila izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji i da li će Narodnoj skupštini predložiti zaključke.

Premijer Cvetković je rekao da je Vlada usvojila ovaj izveštaj i predložiće Narodnoj skupštini da o njemu raspravlja na sednici 2. novembra.

Na dodatno pitanje Miloša Aligrudića, Cvetković je naglasio da Vlada ima obavezu da na svaka tri meseca izveštava parlament o situaciji na Kosovu i Metohiji i da je to izveštaj o njenim dosadašnjim aktivnostima.

Narodni poslanik Zoran Krasić postavio je pitanja u čemu je razlika između pasoša koji se izdaje u Beogradu i onog koji se izdaje u Kosovskoj Mitrovici, ko je dao građevinsku dozvolu EU da gradi svoju infrastrukturu u Kosovskoj Mitrovici-trafo stanicu, telefonsku centralu i drugo i zašto je Vlada omogućila različit tretman prometa robe na prelazima Jarinje i Merdare.

Premijer Cvetković je kazao da je po Rezoluciji SB 1244 Kosovo i Metohija posebna zona za koju su zadužene UN.

Narodni poslanik Radoslav Milovanović postavio je pitanje kakva je strategija Vlade vezano za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Premijer Cvetković je odgovorio da mala i srednja preduzeća čine većinu privrede Srbije i da Vlada preduzima mere da ona opstanu i razvijaju se. Jedan od glavnih problema naše privrede je nedostatak povoljnih kredita. Radi obezbeđenja povoljnih kreditnih linija, već sledeće nedelje biće odobrena prva tranša kredita Evropske investicione banke od 250 miliona evra za mala i srednja preduzeća, preko domaćih poslovnih banaka, najavio je premijer Cvetković. Rekao je i da će zajmovi biti odobravani po veoma povoljnim uslovima, sa niskim kamatama i rokom otplate do sedam godina.

Osim toga, Vlada će podsticati izvoz malih i srednjih preuzeća. U saradnji sa Poštom Srbije obezbediće se slanje malih paketa vrednosti do 1 000 evra u inostranstvo, po skraćenoj proceduri, uz smanjen broj potrebnih dokumenta na samo dva, istakao je premijer Cvetković.

U komentaru na poslaničko pitanje, rekao je da bi lokalne samouprave trebalo da prilagode komunalne takse uslovima u kojima rade mala i srednja preduzeća i dodao da je Vlada donela meru prema kojoj će svi koji prvi put zaposle radnike bez iskustva prepoloviti doprinose državi na određeni rok. Pored toga, Vlada je uredbom ograničila rok za međusobna plaćanja na 60 dana, koja se najviše odnosi na mala i srednja preduzeća.

Narodni poslanik Željko Tomić postavio je pitanje zbog čega država Srbija nije uputila Albaniji diplomatsku notu povodom izjave premijera Sali Beriše da su Albanija i Kosovo zaključili sporazum o zajedničkom konzularnom predstavljanju u inostranstvu.

Premijer Cvetković je odgovorio da Srbija ne priznaje samoproglašenu državu Kosovo, pa ni takve njene aktivnosti.

Narodni poslanik Marina Toman postavila je pitanje zašto Vlada nije donela zakon o kriznom tranzicionom oporezivanju stranih banaka i štiti strane banke. Ukazujući da banke iz EU koje posluju u Srbiji daju kredite po najvišim kamatnim stopama, postavila je pitanje zbog čega, prilikom donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Vlada nije predložila njegovu retroaktivnu primenu i veće kazne.

Odgovarajući na pitanje, premijer Cvetković je istakao da je bankarski sistem kompleksan i da je nemoguće oboriti kamatne stope bankama dekretima, već delovanjem slobodnog tržišta, dodajući da bi ograničenje kamatnih stopa donelo više štete nego koristi. Na visinu kamatnih stopa banaka uticala je referentna kamatna stopa NBS, koja je bila čak 14 odsto, usled visooke inflacije, a sa njenim smanjenjem i obezbeđenjem stabilnog kursa, referentna kamatna stopa je u drugoj polovini ove godine počela da opada, obrazložio je premijer Cvetković.

Narodni poslanik Marina Toman ponovila je pitanje da li Vlada namerava da uvede porez na ekstra profit zapadnih banaka, kao što su učinile mnoge druge države. Premijer Cvetković je rekao da bankarski sistem čine domaće i strane banke, koje funkcionišu po našim propisima, kao i da bi uvođenjem tog poreza u bankarskom sistemu nastao haos.

Narodni poslanik Miroslav Marinković postavio je pitanje da li će dobar ovodišnji rod žitarica uticati na smanjenje cene hleba.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović odgovorio je da ovogodišnji rod pšenice garantuje stabilnost tržišta. Odluka Vlade o utvrđivanju cene hleba tipa „Sava“ od 44 dinara, štiti standard građana.

Na dopunsko pitanje narodnog poslanika Marinkovića da li Srbija ima agrarnu strategiju, ministar Petrović je rekao da je agrarni budžet nedovoljan, ali da neki nedostaci u poljoprivredi mogu da se otklone sa malo novca. Jedan od mera je i zapošljavanje većeg broja nezaposlenih poljoprivrednih inženjera.

Narodni poslanik Mirko Munjić postavio je pitanje koliko država po raznim osnovama duguje namenskoj industriji, koja je reformama sistema odbrane dovedena u težak položaju.

Premijer Cvetković je rekao da je u sektoru namenske industrije reformama sistema odbrane učinjen pomak, ali da je potrebna njena dalja reorganizacija.

Narodni poslanik Mirko Munjić je zatražio u pisanom obliku podatke u poslovanju SDPR i preduzeća za proizvodnju i izvoz naoružanja koje je osnovao i naveo da se za to preduzeće vezuju brojne afere.

Narodni poslanik Srđan Milivojević zatražio je od ministra unutrašnjih poslova odgovor u pisanoj formi koliko je na Kosovu i Metohiji registrovano organizovanih kriminalnih grupa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
nedelja, 27. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja