Četvrtak, 25. februar 2010.

Poslanička pitanja

Narodni poslanici su 25. februara u 16 časova, u skladu sa članom 200. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, prekinuli rad po dnevnom redu sednice Prvog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2010. godini i postavili više poslaničkih pitanja Vladi.Narodni poslanici su 25. februara u 16 časova, u skladu sa članom 200. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, prekinuli rad po dnevnom redu sednice Prvog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2010. godini i postavili više poslaničkih pitanja Vladi.

Sednici su u ovom delu prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka finansija dr Diana Dragutinović, ministarka pravde Snežana Malović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin, ministar rudarstva i energetike dr Petar Škundrić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, ministar prosvete Žarko Obradović, ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Narodni poslanik Čedomir Jovanović postavio je više pitanja predsedniku Vlade koja su se odnosila na borbu protiv kroprupcije i korumpiranih ljudi, razgovore sa MMF, pitanja privatizacije NIS i Luke Bar i osudu zločina u Srebrenici. Premijer Cvetković je, odgovarajući na pitanja, rekao da je borba protiv korupcije jedan od glavnih prioriteta Vlade i da je u prethodnom periodu napravljen značajan pomak u borbi protiv te pojave i korumpiranih ljudi, ali da ima prostora da se ta borba poboljša i unapredi. Na pitanje poslanika Jovanovića ko je odgovoran za to što su pojedini kriminalci postali državljani Srbije, a među njima i vodeći narko bos Darko Šarić, Cvetković je rekao da je moguće da je Šarić bio korumpiran i pre nego što je dobio srpsko državljanstvo, ali da on nema te podatke, kao i da je za slučaj braće Šarić čuo pre nekoliko meseci. Što se tiče pitanja odnosa sa MMF, Cvetković je rekao da je poseta Misije MMF prošla bez problema i da je Vlada Srbije ispunila i premašila očekivanja predviđena sporazumom sa ovom finansijskom institucuijom. I dalje se radi na detaljima usklađivanja penzija, rekao je pemijer i ocenio da bi vezivanje penzija za kretanje plata u javnom sektoru dalo Vladi instrumente da vodi adekvatnu ekonomsku politiku.

Narodnog poslanika Velimira Ilića interesovalo je kako je moguće da se posao postavljanja optičkih kablova u zoni Koridora 10 dodeli bez tendera i da li je tačno da je Jugobanka, kao osnivač Zagrebačke banke, uložila sredstva i da u toj banci ima skoro milion deonica za koje naša država nije zainteresovana. Premijer Cvetković je odgovorio da sve podatke vezane za poslovanje tih banaka treba proslediti nadležnim organima, a ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je rekao da će narodnom poslaniku biti dostavljen odgovor u pisanoj formi.

Narodni poslanik Dragan Šormaz je postavio pitanje kada je MUP Srbije započeo operativnu obradu braće Šarić i kada je Darko Šarić dobio u Srbiji novu ličnu kartu i pasoš. Predsednik Vlade Mirko Cvetković je rekao da ne može da odgovori na postavljeno pitanje i da, kada bi imao takav podatak, ne bi mogao da ga kaže. Ministarka pravde Snežana Malović je dodala da bi bilo vrlo neozbiljno kada bi se u javnosti iznosili podaci o početku operativne obrade ili bavljenja tužilaštva slučajem braće Šarić. Podsetila je na zaplenu oko tri tone kokaina, što predstavlja jednu od najvećih zaplena u svetu i dokazuje ono što je Vlada Srbije stavila u svoje prioritete, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Narodni poslanik Božidar Delić postavio je pitanja vezana za stanje u sektoru za protivgradnu zaštitu i pojavu korupcije u pojedinim radarskim centrima. Premijer Cvetković je rekao da se Vlada ne bavi borbom protiv korumpiranih ljudi, već da to radi policija i da njoj treba predati informacije o tim pojavama. Što se tiče nabavki protivgradnih raketa, najavio je da će odmah, ukoliko su kršeni propisi, utvrditi i pokrenuti postupke.

Odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Vlajka Senića o aktivnostima u vezi sa gasovodom “Južni tok”, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je izjavio da se sve te aktivnosti, kao i učešće Srbije u tom panevropskom projektu odvijaju po planu. Podsetio je da u tom projektu učestvuje više od deset evropskih država, tako da se ne radi o bilateralnom projektu Srbije i Rusije, kao i da se, nezavisno od toga, sprovodi nacionalni plan gasifikacije Srbije. Premijer Cvetković se osvrnuo na rezultate Samita o energetskoj bezbednosti u Budimpešti i ukazao da je, na inicijativu srpske delegacije, u zajedničkoj deklaraciji istaknuta važnost gasovoda “Južni tok”, čemu su se pridružile Bugarska, Mađarska i Slovenija.

Narodni poslanik Nemanja Šarović postavio je pitanje vezano za poslovanje vlasnika “Pinka”, interesujući se da li je Vlada ikada kontrolisala tu imovinu i da li kontroliše emisije ove TV stanice. Predsednik Cvetković je rekao da Vlada, odnosno Ministarstvo finansija kontroliše finansijsko poslovanje firmi i da ne kontroliše emisije, već to čine regulatorna tela, koja su nezavisna od Vlade.

Odgovarajući na pitanja narodnih poslanika Srđana Mikovića i Stefana Zankova koja su se odnosila na prevenciju poplava i pomoć Vlade poplavljenim područjima, premijer Cvetković je najavio da će Vlada Srbije u najkraćem roku odlučiti o upućivanju pomoći ugroženim područjima i da će sredstva biti izdvojena iz budžetske rezerve. Naveo je da se u odbranu od poplava svake godine ulažu značajna sredstva, ali se pokazalo da to ipak nije dovoljno.

Narodni poslanik Ivan Andrić pitao je ministra energetike zašto građani Srbije plaćaju istu cenu za domaći gas i ruski gas. Ministar Škundrić je rekao da imamo jedinstvenu cenu energenata i da se ona formira na bazi proporcija i učešća našeg proizvedenog i kupljenog gasa od Gasproma.

Narodni poslanik Željko Tomić postavio je više pitanja ministru unutrašnjih poslova na koja će, kao je rekao premijer Cvetković, odgovor dobiti u pisanoj formi. Ministarka pravde Snežana Malović je odgovorila da Ministarstvo pravde ne raspolaže podacima u kojim fazama se nalaze sudski postupci i obavestila poslanika Tomića da će njegovo pitanje proslediti tužilaštvu ili sudu.

Narodnog poslanika Vladana Jeremića je zanimalo šta je konkretno Vlada Republike Srbije uradila i na osnovu čega ima razlog da bude zadovoljna. Ministarka finansija Diana Dragutinović je podsetila na neke elemente koji su ostvareni bolje nego što je planirano programom, kao što je pad privredne aktivnosti koji je manji od planiranog, kao i inflacija, fiskalni deficit i deficit platnog bilansa. Takođe je napomenula da bi reformom penzijskog sistema u Srbiji trebalo da do 2020. godine bude ostvarena ušteda od preko 50 milijardi dinara i smanjen priliv novih penzionera.

Na pitanje narodnog poslanika Žike Gojkovića dokle se stiglo u pripremi zakona o restituciji, ministarka finansija Diana Dragutinović je podsetila da su zakoni o javnoj svojini i restituciji trebalo da se nađu u Parlamentu do 2009. godine, ali se to nije dogodilo jer se radi o veoma osetljivoj materiji. Prema njenim rečima, verzija zakona o restituciji je gotova, ali su u toku određena usaglašavanja.

Pitanje koje je planirala da postavi narodna poslanica Vesna Pešić, postavio je u njeno ime Čedomir Jovanović. On je rekao da predstavnici Vlade treda da odgovore na pitanje - ko je Šarićima dao ličnu kartu i dodao da na to pitanje ne mogu odgovoriti, jer ih, pored ostalog, na to obavezuje zakon. Ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao da ne treba imati dilemu da će Vlada učiniti sve da se razotkrije pozadina svih kriminalnih dela i predložio da se zakaže sednica Obora za bezbednost i odbranu na kojoj bi se razgovaralo o reformi odbrane i o tome šta se radi na planu transformacije sistema odbrane.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 14. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja