Četvrtak, 29. oktobar 2009.

Poslanička pitanja

Narodni poslanici su, 29. oktobra u 16 časova, u skladu sa članom 200. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, postavljali više poslaničkih pitanja Vladi Republike Srbije.


Narodni poslanici su, 29. oktobra u 16 časova, u skladu sa članom 200. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, postavljali više poslaničkih pitanja Vladi Republike Srbije.

Na postavljena pitanja narodnih poslanika odgovarali su: predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar prosvete Žarko Obradović, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Poslanička pitanja postavili su narodni poslanici: Slobodan Samardžić, Vladan Batić, Riza Halimi, Velimir Ilić, Čedomir Jovanović, Zoran Mašić, Miloš Aligrudić, Stojanka Petković, Aleksandar Martinović, Srđan Miković, Zlata Đerić, Judita Popović i Jorgovanka Tabaković.

Samostalni poslanik Vladan Batić postavio je tri pitanja. Prvo pitanje se odnosilo na eksproprijaciju i raseljavanje građana koji žive u selu Vreoci, opština Lazarevac. Ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića: Batić pitao je o tome kada će građanima biti isplaćeno po hiljadu evra za besplatne akcije i treće pitanje se odnosilo na status radnika Konfekcije ''7. jul'' u Kuršumliji.

Narodni poslanik Riza Halimi ponovio je pitanje postavljeno ministru za ekonomiju i regionalni razvoj 6. marta ove godine, a odnosilo se na diskriminaciju povodom aukcije trgovinskog preduzeća „Bratstvo“ u Preševu. Drugo pitanje je bilo upućeno ministru za infrastrukturu, koje se ticalo novoizgrađene deonoce auto-puta Preševo-Bujanovac. Treće pitanje se ticalo analize o izvodljivosti visokog obrazovanja i mogućnostima otvaranja visokoškolskih institucija u Preševskoj dolini.

Ministar prosvete Žarko Obradović obavestio je narodne poslanike, da je Vlada donela Odluku da se otvore dva odeljenja u visokoškolskim institucijama u Medveđi, kao isturena odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Ministar je dodao da je u planu da se iduće godine otvore još dva odeljenja u Bujanovcu.

Predsednik Poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić postavio je pitanja: da li će 40 najnerazvijenijih opština u Srbij dobiti transferna sredstva koja su im neophodna za funkcionisanje i da li MUP nezvanično daje informacije medijima, ilustrujući to pitanje konkretnim primerom.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je obavestila narodne poslanike da će sve nerazvijene opštine dobiti izvesna sredstva pre rebalansa i verovatno nakon rebalansa budžeta. Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da MUP i policija ne saopštavaju informacije koje imaju nezvanični karakter.

Predsednika Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića je interesovalo zašto je Srbija jedina zemlja koja nema jasnu strategiju i viziju izlaska iz krize koja je potresa, kao i kako se troše pare iz budžeta, misleći pri tome na konkretne stavke budžetske potrošnje.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je objasnila da je za recesiju karakteristično da tražnja dramatično pada, što se i desilo, a da je dokaz za to veliko prilagođavanje platnog bilansa. U uslovima kada privredna tražnja pada država reaguje rastom javne potrošnje i to je veoma jasna strategija, istakla je ministarka.

Narodni poslanik Zoran Mašić je postavio pitanja o tome da li će se subvencije za oblast poljoprivrede smanjiti, kao i koliki je iznos agrarnog budžeta za tekuću godinu i da li je Vlada obaveštena o teškoj situaciji u Sjenici?

Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da su zahtevi Ministarstva za poljoprivredu za agrarni budžet bili oko 25 milijardi i da je za 2009. godinu određen na nivo od 15 milijardi, ali da postoje sopstveni prihodi koji su delimično neutralisali veliki pad.

Predsednik Poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica Miloš Aligrudić postavio je pitanje o verifikaciji statuta Vojvodine u Narodnoj skupštini, kao i da li će biti rebalansa budžeta.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je ponovila narodnim poslanicima da je više puta najavljivano da će biti rebalansa budžeta.

Narodna poslanica Stojanka Petković je postavila tri pitanja. Prvo, da li postoji mogućnost pronalaženja i krivičnog gonjenja organizovanih izvršilaca krivičnih dela na teritoriji opštine Zvečan, a reč je o kontinuiranim nasrtajima na imovinu i fizički integritet lica, te, da li Ministarstvo pravde može da pruži pravnu zaštitu ugroženima, a ministarstva za Kosovo i Metohiju i za poljoprivredu pomoć pokradenima i oštećenima.

Ministar Dačić je podsetio narodne poslanike da od 1999. godine, Srbija nema pripadnike MUP-a na teritoriji Kosova i Metohije. Dačić je iskazao spremnost da sa ostalim ministrima pomogne u razmeni informacija sa Euleksom. Kada je reč o protokolu sa Euleksom, on je potpisan sa Rezolucijom 1244 i izveštaj generalnog sekretara UN, u kojem se govori o šest tačaka, koje se odnose isključivo o razmeni informacija kada je reč o kriminalnim aktivnostima, objasnio je ministar i dodao da će Srbija iskoristiti tu mogućnost, iako taj protokol još nije počeo da se primenjuje, pre svega zbog protivljenja tzv. prištinskih vlasti.

Zamenik predsednika Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka Aleksandar Martinović postavio je pitanje premijeru Cvetkoviću o tome šta će preduzeti Vlada povodom pokušaja jednog dela međunarodne zajednice da se izvrši revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma?

Premijer Cvetković je objasnio da se politika Vlade Republike Srbije zasniva na dva bazična principa. Prvi princip jeste da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a drugi je da je unutrašnje uređenje, stvar onih koji tamo žive, ali bez majorizacije. Cvetković je izrazio nadu da će se postići dogovor uz saglasnost oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Kada se postignu dogovori, Srbija će priznati sve odluke tog dogovora, dodao je premijer.

Narodni poslanik Srđan Miković postavio je pitanje ministru trgovine i usluga Slobodanu Milosavljeviću o tome šta se preduzima radi održavanja stabilnosti cena i da li se poštuju obaveze iz memoranduma, kao i koje mere se sprovode u kontroli cena.

Ministar Milosavljević je rekao da su cene na malo od početka godine povećane zaključno sa septembrom za oko 9,4 odsto, a da je ukupan tekući rast potrošačkih cena od decembra, zaključno sa septembrom bio 6,2 odsto. Troškovi života su za oko 6 odsto povećani, kao i proizvođačke cene industrijskih proizvoda. Izneti podaci pokazuju da se sve kreće u okvirima ekonomske politike predviđene memorandumom o ekonomskoj politici za 2009. godinu.

Narodnu poslanicu Zlatu Đerić je interesovalo koliko je ugovora o privatizaciji raskinuto od kada je privatizacija počela, kolika je finansijska šteta i ko će snositi posledice tih štetnih ugovora. Kako će se sprovesti smanjenje državne i lokalne administracije? Treće pitanje narodna poslanica je uputila ministarki za telekomunikacije i informaciono društvo Jasni Matić, da prokomentariše kupovinu bicikala za poštare, čija vrednost po komadu iznosi 47.164,50 dinara.

Premijer Cvetković je rekao da je oko jedna petina svih privatizacija neuspela, a da su četiri petine uspele. Premijer je dodao, da je šteta napravljena neuspešnim privatizacijama značajna, kao i da je Vlada zainteresovana da istraži do kraja svaki pojedinačni slučaj neuspele privatizacije. Po pitanju racionalizacije javnog sektora, premijer je objasnio da se Srbija nalazi u situaciji kada javna potrošnja u sumi premašuje one nivoe koje može da finansira. Ukoliko se ne uđe u reformu, koja bi na srednji rok dovela do smanjenja potrošnje i do eliminacije deficita u budžetu, onda bi uveli zemlju u zaduženja koja ne bi bila održiva u dugom roku. Zbog toga je Vlada i pokrenula projekat racionalizacije i podizanje efikasnosti javnog sektora, dodao je premijer. Ministarka Jasna Matić je rekla da će pitanje njoj upućeno, proslediti upravljačkoj strukturi PTT-a.

Potpredsednicu Narodne skupštine Juditu Popović je interesovalo da li se u Vladi raspravlja o tome da se stave van snage uredbe o delovima preduzeća i o zaštiti dela preduzeća čije sedište se nalazi na teritoriji bivših republika SFRJ i da li se nešto preuzelo o poboljšanju tih uredbi? Mirko Cvetković je predložio da se narodnoj poslanici dostavi pisani odgovor, pogotovo jer je poslanica izrazila interesovanje za konkretne slučajeve, kao i Jorgovanka Tabaković, koja je prokomentarisala nedavnu izjavu ministra finansija o netransparentnosti svih budžetskih prihoda i rezultate rada Agencije za privatizaciju, koje je ocenila kao pogubne za sve nas.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja