31. maj 2023. Učesnici sastanka

31. maj 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 31. maj 2023.

Poslanička grupa prijateljstva sa Slovenijom ugostila Grupu prijateljstva sa Srbijom Državnog zbora Republike Slovenije

Poslanička grupa prijateljstva sa Slovenijom ugostila je danas u Domu Narodne skupštine Grupu prijateljstva sa Srbijom Državnog zbora Republike Slovenije.


Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom Milija Miletić, pozdravio je delegaciju iz Slovenije, navodeći da odnosi dve zemlje nikada u istoriji nisu bili bliži, te da PGP broji 83 člana, što govori u prilog interesovanju narodnih poslanika da nastavi da gaji i osnažuje čvrste veze dva veoma bliska naroda. Miletić je naveo da je ekonomska saradnja sve veća sa tendencijom porasta i zahvalio se Sloveniji na velikom broju investicija u Srbiji i preduzećima koja zapošljavaju veliki broj srpskih građana. Iskoristio je priliku da ponovi da Srbiji evropske integracije ostaju glavni spoljnopolitički cilj i tom prilikom zahvalio Sloveniji na njenoj podršci. U toku razgovora, Miletić je naveo da očekuje od Evropske unije i zemalja članica da nastavi da podržava pregovore Beograda i Prištine i poštovanje Briselskog sporazuma, te da se Srbija bori za mir i stabilnost regiona i pored nasilja koje Aljbin Kurti vrši na prostorima Kosova i Metohije.

Predsednica Grupe prijateljstva sa Srbijom Državnog zbora Republike Slovenije Lena Grgurevič zahvalila se na gostoprimstvu, ističući da dva naroda dele zajedničku istoriju, ali da imaju iste ciljeve kojima teže u budućnosti. Složila se da je ekonomska saradnja sve obimnija i izrazila nadu da će investicije Srbije u Sloveniji dostići nivo koji je Slovenija postigla u Srbiji. Ona je navela da se saradnja razvija i u oblastima edukacije, turizma i kulture i istakla da su za to dobrim delom zaslužni parlamentarni kontakti i zajedničke sednice vlada dve države. Navela je će Slovenija nastaviti da daje snažnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu i da se zalaže za što brže priključenje u EU, odnosno ne samo Srbije, već i regiona. Ukazala je da delegacija veruje u to da će se tenzije u regionu smanjiti sa ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju, kada se otvore granice i novi vidovi saradnje. Podvukla je da Slovenija podržava osnivanje Zajednica srpskih opština na KiM i naglasila obe strane treba da poštuju potpisane sporazume.

Teme razgovora ticale su se i klimatskih promena, zelene tranzicije, saradnje u oblasti nauke u inovacija, ali i demografije i smanjenja nataliteta u obe zemlje. Dve delegacije su takođe razgovarale i o srpskoj manjini u Sloveniji i unapređenju njihovog položaja, ali i o budućim susretima parlamentaraca. Predsednica slovenačke Grupe prijateljstva uputila je u saučešće povodom tragedija koje su se desile u Srbiji početkom maja, navodeći da je veoma važno da se insistira na porodičnim vrednostima i poštovanju ljudskih prava.

Učešće u razgovoru uzeli si i članovi PGP sa Slovenijom Milimir Vujadinović, Bratimir Vasiljević i Branislav Josimović.