29. septembar 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Slovačkom sa ambasadorom Slovačke u Srbiji

29. septembar 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Slovačkom sa ambasadorom Slovačke u Srbiji

Sreda, 29. septembar 2021.

Poslanička grupa prijateljstva sa Slovačkom održala sastanak sa ambasadorom Slovačke u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovačkom, na čelu sa Uglješom Markovićem, održali su danas sastanak, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom Slovačke u Srbiji Nj.E. Fedorom Rosočijem. Teme razgovora ticale su se unapređenju ekonomske i kulturne saradnje dve zemlje, ali i evropskih integracija Srbije.


Predsednik PGP Uglješa Marković je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu slovačkom ambasadoru izrazivši nadu da će ovakvi susreti postati ustaljena praksa i da će, kako je rekao, otvoriti nov prostor za unapređenje saradnje dve zemlje na svim poljima. Predsednik PGP je istakao razvijene diplomatske odnose, započete još 1918. godine, a koji su danas unapređeni savremenim uzajamnim političkim dijalogom. Iskoristio je priliku da se zahvali na principijelnom stavu po pitanju Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, navodeći da Srbija i dalje pokušava da uspostavi normalizaciju odnosa i dijalog sa prištinskom stranom, uprkos aktuelnim provokacijama na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Na tu temu je istakao da je za Srbe u Pokrajini ključno formiranje srpskih zajednica.

U nastavku razgovora, predsednik je izrazio zahvalnost Slovačkoj na podršci na multilateralnom planu, istakavši UNESKO i Interpol, ali i podršku koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija. Istakao je da je Srbija za vreme slovačkog predsedavanja Evropskom unijom otvorila četiri poglavlja, i da je spremna za nastavak jačanja institucija i usaglašavanja zakona sa tekovinama EU. Naglasio je da je Slovačka značajan ekonomski partner Srbije i ukazao na prostor za saradnju u oblasti energetike, inovacija i informatičkog sektora, te u oblasti trgovine, odbrane, obrazovanja i kulture. Marković je govorio i o značajnim posetama parlamentaraca dve zemlje i dodao da PGP sa Slovačkom broji 28 članova.

Rosoči se zahvalio na podršci i zalaganju Poslaničkoj grupi prijateljstva za razvijanje odnosa dve zemlje. Složio se da prostora za saradnju ima u oblasti ekonomije i na multilateralnom nivou. Naglasio je da zemlje, bez otvorenih pitanja kao što su Srbija i Slovačka, treba da materijalizuju svoje dobre odnose. Naveo je da je u poseti Srbiji nedavno boravio ministar odbrane Slovačke, te da će Srbiju posetiti i ministar trgovine ove zemlje, a sve u prilog pripreme za sastanak Međuvladinog komiteta koji će biti održan u Bratislavi, u novembru, ove godine.

Ambasador je dodao da je stav Slovačke po pitanju Kosova i Metohije ostao nepromenjen, i da ga se strogo drže, a složio se i sa stavom da je dijalog jedino kompromisno rešenje za ovu osetljivu situaciju. Naveo je i to da je njegova glavna poruka da postoji ogroman prostor za saradnju na međuparlamentarnom nivou, koju će preneti i predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću. Rosoči je u razgovoru naveo i položaj nacionalne manjine Slovačke u Vojvodini, iskoristivši priliku da predsedniku uručio poklon umetnika iz Kovačice, kao simbol saradnje dve zemlje. On je naveo da se nada da će naivna umetnost iz Kovačice, slovačkih umetnika, biti uvrštena na listu UNESKO.
Učešće u razgovoru uzeli su i ostali članovi PGP koji su sa ambasadorom razgovarali o investicijama, slovačkim preduzećima koji uspešno posluju u Srbiji, kao i odnosu i podršci u multilateralnim organizacijama.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja