15. decembar 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Mađarskom u poseti Parlamentu Mađarske

15. decembar 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Mađarskom u poseti Parlamentu Mađarske

Sreda, 15. decembar 2021.

Poslanička grupa prijateljstva sa Mađarskom u poseti Parlamentu Mađarske

Poslanička grupa prijateljstva sa Mađarskom u sastavu Predrag Rajić, predsednik PGP, i članovi Grupe Gojko Palalić, Lav-Grigorije Pajkić, Ivana Popović i Nevena Vujadinović, boravili su u poseti Parlamentu Mađarske od 13. do 14. decembra 2021. godine.


Tokom posete delegacija je imala susret sa potpredsednikom Parlamenta Mađarske Ištvanom Jakabom, predsednikom Odbora za spoljne poslove Žoltom Nemetom, predsednikom Odbora za nacionalne manjine Imreom Riterom i članovima Odbora, predsednikom Poslaničke grupe srpsko-mađarskog prijateljstva Laslom B. Nađom, potpredsednicima Poslaničke grupe srpsko-mađarskog prijateljstva Ljubomirom Aleksovim i Adamom Štajnmecom, i zamenikom državnog sekretara za razvoj evropskih odnosa Jožefom Mađarom.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom Predrag Rajić istakao je da ova poseta predstavlja dalji doprinos jačanju srpsko-mađarskog savezništva, čije su temelje postavili predsednik Aleksandar Vučić i premijer Viktor Orban. Izražena je zahvalnost za podršku koju Mađarska pruža Srbiji na evropskom putu, kao i da su odnosi dve države najbolji u istoriji. Naglašeno je da Poslanička grupa prijateljstva sa Mađarskom u Parlamentu Srbije broji 92 člana što je čini jednom od brojnijih Grupa. Istaknuto je da trenutni saziv Narodne skupštine Republike Srbije spada u red najmlađih u Evropi, kao i da ga čini 42 odsto žena, što govori o nastojanju afirmisanja mladih ljudi i žena u političkom životu.

Sa njihove strane istaknuto je da su sveukupni bilateralni odnosi dve države na najvišem nivou i izrazili su nadu da će se takva dinamika saradnje nastaviti i nakon izbora koji će se u obe zemlje održati na proleće sledeće godine. Mađarska strana je istakla i nedvosmislenu podršku evropskom putu Srbije, koja nije samo deklarativna već konkretna i principijelna.

Sa obe strane je istaknuto da je položaj manjina i u Srbiji i u Mađarskoj na visokom nivou i da će se položaj manjina dodatno unapređivati.

Tokom boravka u Mađarskoj delegacija Parlamenta Srbije je imala sastanke sa Vladikom Lukijanom u sedištu Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, kao i sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Boravak u Budimpešti iskorišćen je i za posetu delegacije školi ''Nikola Tesla''.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja