2. jul 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Danskom i ambasadorka  Kraljevine Danske u Srbiji

2. jul 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Danskom i ambasadorka Kraljevine Danske u Srbiji

Petak, 2. jul 2021.

Poslanička grupa prijateljstva sa Danskom održala sastanak sa ambasadorkom Kraljevine Danske u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Danskom, na čelu sa predsednicom Elvirom Kovač, razgovarali su danas sa ambasadorkom Kraljevine Danske u Srbiji Nj.E. Suzane Šajn.


Na samom početku sastanka, predsednica Grupe Elvira Kovač je istakla da je njen cilj da se saradnja parlamenta ojača, bilo na nivou poslaničkih grupa prijateljstva ili saradnji parlamentarnih odbora koji bi produbili saradnju narodnih poslanika. Ukratko je objasnila način rada Narodne skupštine i dodala da narodni poslanici počinju Sedmo vanredno zasedanje u aktuelnom sazivu iduće nedelje.

Nj.E. Suzane Šajn, iskoristila je priliku da izrazi veliku zahvalnost na ponudi Republike Srbije za vakcinaciju diplomatskog kora i pohvalila odličnu organizaciju pri masovnoj vakcinaciji protiv COVID 19. U svom izlaganju, ambasdorka je istakla da su Srbija i Danska veoma slične i po veličini, ali i po mentalitetu, te da mnogo mogu učiniti jedna za drugu. Navela je da Danska podržava proces proširenja Evropske unije, kao i integracije Republike Srbije na tom putu. Šajn je navela i da Danska ima jako prisustvo u Srbiji kada su u pitanju danska preduzeća koja uspešno posluju i zapošljavaju veliki broj srpskih građana. Ona je dodala da je Danska izuzetno fokusirana na zelenu energiju i navela da je to još jedan od vidova saradnje koji se mogu razviti na nivou dve zemlje. Istakla je da u Danskoj postoji i velika zajednica sprske dijaspore koja je odlično integrisana u društvo i koja pruža veliki doprinos Kraljevini.

Kovač je istakla potrebu za organizacijom posеte zvaničnika na visokom nivou i dodala da je od velikog značaja da parlamentarci sarađuju, kako na nivou multilateralnih organizacija, tako i na bilateralnom nivou. Upoznala je ambasadorku sa činjenicom da je za Srbiju u proteklih godinu i po dana proces evropskih integracija bio izazov zbog globalne pandemijske situacije, ali da je Narodna skupština ušla u proces promene Ustava, koji se tiče pravosuđa, što je bio jedan od predloga Evropske unije i Venecijanske komisije. Informisala je ambasadorku i o tome da se nalazi i na čelu Odbora za evropske integracije i dodala da je jedan od primarnih zadataka Odbora, provera usklađenosti zakona u proceduri sa tekovinama Evropske unije.

Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe Dragomir Karić, Vuk Mirčetić, Luka Kebara i Velibor Stanojlović koji su istakli značaj saradnje na bilateralnom nivou, kao i produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, ali i poljoprivrede, kulture i sporta.