14. jul 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Španijom i ambasador Španije u Srbiji

14. jul 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Španijom i ambasador Španije u Srbiji

Sreda, 14. jul 2021.

Poslanička grupa prijateljstva sa Španijom održala sastanak sa ambasadorom Španije u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom, na čelu sa predsednikom Grupe dr Balintom Pastorom, sastali su se danas sa ambasadorom Španije u Srbiji Nj.E. Raulom Bartolomeom Molinom.


Dr Palint Pastor, zahvalio se ambasadoru na izdvojenom vremenu za sastanak i dodao da, od poslednjeg puta kada su imali zvaničan sastanak, Grupa je sa novim sazivom izmenjena i proširena novim članovima. Pastor je dodao da Poslanička grupa prijateljstva sa Španijom broji 93 člana i da je sedma po veličini Grupa u Narodnoj skupštini, kada su u pitanju poslaničke grupe prijateljstva. Istakao je da brojnost Poslaničke grupe prijateljstva nije iznenađujuća, s obzirom da Srbija i Španija gaje iskreno prijateljstvo i bilateralne odnose, koji se temelje na uzajamnom poverenju. On je istakao da su teritorijalni integritet i suverenitet teme koje povezuju dve zemlje i tom se prilikom zahvalio ambasadoru na principijelnom stavu kada je u pitanju nepriznavanje tzv. Republike Kosovo. Iskoristio je priliku da izrazi zahvalnost i na podršci Španije kada su u pitanju evropske integracije Srbije i podvukao da Srbija smatra da je stabilnost regiona jedna od ključnih prioriteta države. Predsednik PGP naveo je da robna razmena sa Španijom u proteklih nekoliko godina beleži rast, što jeste dobar pokazatelj, ali da prostor za dalju saradnju na ovom polju uvek postoji. Na temu produbljivanja odnosa istakao je parlamentarnu saradnju, koja je kako je naveo nedovoljno razvijena, a predstavlja jedan od potencijalnih vidova za razvoj saradnje. „Otvoreni smo za aktivniju saradnju u oblasti parlamentarnih odnosa, koji bi bili čvrst temelj i za produbljivanje odnosa na nivou vlada država“, naveo je Pastor. Predsednik PGP istakao je da je, kao predsednik Skupštine grada Subotice, veoma ponosan što je preduzeće „Labiana“, kao jedno od najvećih španskih investitora u Srbiji, postala vlasnik Veterinarskog zavoda ovog grada, a time i jedan od vodećih kompanija na tržištu.

Nj.E. Raul Bartolome Molina zahvalio se na pozivu i naveo da je pandemija, paralizovala ostvarivanje kontakata i poseta na parlamentarnom nivou, ali da od kada su ublažene mere, tri ministra Srbije jesu boravila u zvaničnoj poseti Španiji, ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Ambasador je istakao da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i ponovio je da Španija neće menjati stav po pitanju Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, ističući da Kraljevina Španija poštuje međunarodno pravo. On je naveo da je, 22. juna, kada je održana Međuvladina konferencija Evropske unije, Španija podržala otvaranja novih poglavlja koja se tiču evropskih integracija Srbije i izrazio nadu da će se otvaranje poglavlja desiti za vreme slovenačkog predsedavanja. Ambasador je naveo da je u pripremi i opšti sporazum o saradnji dve države, koji će podržati infrastrukturnu saradnju, pogotovo korišćenje evropskih IPA fondova, kulturnu saradnju i ujedno pospešiti trgovinsku razmenu. U daljem razgovoru, ambasador je naveo da poslaničke grupe prijateljstva kao koncept u španskom parlamentu ne postoje, ali da je bilo reči prilikom posete ministra spoljnih poslova Srbije Španiji, o formiranju jedne vrste foruma, koji bi povezao parlamentarce dve zemlje.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji i povezivanju regionalnih područja dve zemlje, kao novog impulsa ekonomske i kulturne saradnje.

Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 24. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja