19. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa prvim potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine

19. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa prvim potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine

Utorak, 19. septembar 2023.

Poseta prvog potpredsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa Li Hongdžongom, prvim potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Poželevši Hongdžongu dobrodošlicu i prijatan boravak u Beogradu, dr Orlić je istakao da je Srbija ponosna na izvanredne odnose, snažnu saradnju i izuzetne rezultate koje ostvaruje sa NR Kinom. „Brojni značajni projekti, podrška u najtežim trenucima i zajednički rad u raznim oblastima potvrđuju da naše dve zemlje gaje čelično prijateljstvo, utemeljeno na bliskim odnosima dvojice lidera, predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga“, poručio je dr Orlić, iskazujući u isto vreme spremnost za dalje osnaživanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva, kojem će svoj doprinos dati i NS RS uz nastavak izuzetne dinamike razmena parlamentarnih poseta i aktivnosti.

Predsednik Skupštine je iskoristio priliku da Hongdžongu prenese zahvalnost zbog čvrste i principijelne pozicije NR Kine kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta R. Srbije. On je naglasio da Kina, takođe, ima punu podršku R. Srbije po pitanju poštovanja principa „Jedne Kine“.

Dr Orlić je prvog potpredsednika Stalnog komiteta SNK detaljno upoznao sa teškom situacijom na Kosovu i Metohiji. „Namera Prištine je da protera Srbe sa vekovnih ognjišta. To nećemo i ne možemo da dozvolimo“, rekao je Orlić. On je naglasio da Srbija, predvođena predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, nastavlja da čuva mir i stabilnost za sve i da sprovodi državnu politiku koja podrazumeva sveobuhvatan, snažan razvoj Srbije i saradnju sa svojim prijateljima i partnerima.

Prvi potpredsednik Stalnog komiteta SNK Li Hongčong zahvalio se na toploj dobrodošlici i predsedniku Narodne skupštine preneo pozdrave predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa. On je naglasio da dve zemlje povezuje čelično prijateljstvo i sveobuhvatno strateško partnerstvo, za šta su posebno zaslužni predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Điping.

“Čelično prijateljstvo ogleda se kroz visoko političko poverenje dve zemlje, ali i kroz praktičnu sardnju, podršku i projekte od zajedničkog interesa“, reko je Hongčong.

On je naglasio da se visoko političko poverenje ogleda i kroz međusobnu podršku po pitanjima od vitalnih interesa, a to su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe zemlje, čija podrška je još jednom potvrđena sa obe strane tokom sastanka.

Prvi potpredsednik Stalnog komiteta SNK izrazio je zahvalnost na podršci predsedniku Republike Srbije, premijerki Vlade i predsedniku Narodne skupštine koji su omogućili da zajednički projekti Kine i Srbije uspešno napreduju i postižu odlične rezultate. On je naglasio značaj intenziviranja razmene iskustava i dobre prakse između zakonodavnih institucija, kako bi se obezbedilo još bolje okruženje za saradnju i pružila zakonodavna osnova za razvoj projekta od zajedničkog interesa.

Sastanku prvog potpredsednika Stalnog komiteta SNK i predsednika Narodne skupštine prisustvovali su i potpredsednici Narodne skupštine Snežana Paunović i Usame Zukorlić, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom Marina Raguš, predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i član PGP sa Kinom Veroljub Arsić i predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije dr Uglješa Marković. U okviru kineske delegacije sastanku su prisustvovali zamenik generalnog sekretara Stalnog komiteta Liju Čuinčen, zamenik predsednika Odbora za Ustav i zakonodavstvo i zamenik predsednika PGP kinesko-srpskog komiteta Juen Suhong, zamenik predsednika Odbora za finansije i ekonomske poslove Vng Tjeming i zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Vang K.


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 19. septembar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine i zamenika predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine i upisivanje u knjigu utisaka 19.09.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
ponedeljak, 15. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja