28. jul 2021. Učesnici skupa

28. jul 2021. Učesnici skupa

Sreda, 28. jul 2021.

Posebno izdanje Dobrovoljačkog glasnika predstavljeno u Narodnoj skupštini

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD, u saradnji sa Udruženjem ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i Udruženjem znamenitih srpskih diplomatskih porodica, organizovali su danas, u Narodnoj skupštini, predstavljanje posebnog izdanja Dobrovoljačkog glasnika, koji se štampa od 1928. godine, kao najstarije glasilo veterana Srbije, posvećenog 140. godišnjici srpsko-američkih diplomatskih odnosa, pod nazivom: SRBI I AMERIKANCI -140 GODINA KASNIJE.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se na skupu, ističući da Srbija i Sjedinjene Američke Države imaju veoma bogatu tradiciju saradnje i prijateljstva. Dačić je naveo da ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je ubedljivo najveći deo te duge tradicije obeležen savezništvom i prijateljstvom. „Imali smo i velike padove u našim odnosima, i to u nedavnom periodu kojeg se svi sećamo, ali naša velika obaveza prema našim precima, koji su jedne druge smatrali bliskim prijateljima, je da nađemo način da zajedno idemo dalje i da negujemo ono što nas je spajalo kroz istoriju“, istakao je predsednik Narodne skupštine i dodao da „još veću obavezu imamo prema budućim generacijama da radimo na jačanju partnerstva, jer samo kroz takvu saradnju i Srbija i Amerika mogu da ostvare svoje najvažnije interese“.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je važnost obeležavanja 140 godina partnertstva Srbije i SAD, navodeći da su tokom naše zajedničke istorije odnosi naše dve države počivali na zajedničkim vrednostima. Bili smo saveznici u oba svetska rata, a i danas delimo istu viziju budućnosti Srbije - da bude bezbedna, uspešna i deo zajednice slobodnih evropskih zemalja, ukazao je Godfri. On je naveo da je Amerika impresionirana napretkom Srbije na ekonomskom planu i izrazio zadovoljstvo što je američka tehnička pomoć na mnogo načina doprinela tom uspehu, jer je američkim firmama postalo lakše i atraktivnije da ovde posluju. Zaključujući svoje obraćanje, ambasador Godfri je istakao da je ova godišnjica potvrda da partnerstvo dve države stoji na čvrstim temeljima zajedničkih interesa i međusobnog poštovanja, i dodao je da ostaje još mnogo toga što treba zajedno da postignemo.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Dragan Šormaz pozdravio je prisutne u ime ove Grupe, koja sa 121 članom predstavlja najbrojniju Grupu prijateljstva u Narodnoj skupštini. Šormaz je istakao da je to potvrda velikog interesovanja narodnih poslanika za unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD. Ukazao je na značaj ovog jubileja, 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, i istakao je da će PGP i u budućnosti raditi na unapređenju odnosa sa SAD, kako bismo ponovo uspostavili savezništvo koje smo imali s početka uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Tom prilikom, Šormaz je uručio ambasadoru Godfriju „ključ poverenja“ i zamolio da ga preda državnom sekretaru Stejt Departmenta Entoniju Blinkenu.

Na predstavljanju posebnog izdanja „Dobrovoljačkog glasnika“ putem video linka obratila se kompozitorka Marina Arsenijević, a učesnicima je prikazan i snimak sa gala koncerta u Njujorku, kada je sa 140 članova vojnog orkestra Vest Point akademije izvela pesmu „Hajde Jano, kolo da igramo“. Učesnicima skupa je prikazano i njeno izvođenje njene autorske numere „Teslina rapsodija za Teslin narod“.

Na skupu su se obratili i potomci Nikole Tesle, Mihaila Pupina, vojvode Stepe Stepanovića, članovi Uređivačkog odbora knjige Dobrovoljački glasnik, član SUBNOR, kao i studenti Pravnog fakulteta koji su pisali svoje eseje za jubilarni broj Dobrovoljačkog glasnika.

Video (1)

Sreda, 28. jul 2021. | predstavljanje posebnog izdanja „Dobrovoljačkog glasnika“, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD 28.07.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6