20. septembar 2019. Predsednica PGP sa Iranom i parlamentarna delegacija Irana

20. septembar 2019. Predsednica PGP sa Iranom i parlamentarna delegacija Irana

Petak, 20. septembar 2019.

Politička i parlamentarna saradnja Srbije i Irana na visokom novou

Politička i parlamentarna saradnja Srbije i Irana je na visokom novou, ocenili su danas predsednica PGP sa Iranom Jasmina Karanac i šef parlamentarne delegacije Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Iran Golamreza Kateb.


Predsednica PGP sa Iranom Jasmina Karanac primila je danas četvoročlanu parlamentarnu delegaciju iz Irana sa kojom je razgovarala o unapređenju bilateralne saradnje i nastavku međusobnog podržavanja dveju zemalja na međunarodnom planu.

Karanac je ocenila da oba parlamenta imaju aktivne poslaničke grupe prijateljstva, kao i veoma razvijene odnose na nivou predsednika parlamenata. Sagovornici su izrazili očekivanje da će doći do skorog susreta na nivou predsednika država, kao i da će se unaprediti ekonomska saradnja i trgovinska razmena. Ona je zahvalila iranskom kolegi na najavljenom dolasku predsednika parlamenta Irana Ali Laridžanija na predstojeću 141. skupštinu IPU, koja će se održati u oktobru u Beogradu i istakla da Srbija sa velikom pažnjom prati dešavanja u Persijskom zalivu, kao i da se zalaže za poštovanje mira i međunarodnog prava. Ona je dodala i da spoljno-politički prioritet Srbije ostaje članstvo u EU, što ne isključuje jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama kao što je Iran.

Predsednica PGP sa Iranom zahvalila je kolegi Katebu na principijelnom stavu njegove zemlje u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istakla da veruje da ga Iran, nasuprot pritiscima koje trpi, neće promeniti.

Karanac je ocenila da ekonomski odnosi dveju država ne prate nivo političkih odnosa, te je predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani inicirao formiranje radne grupe koja bi razvila modele jačanja ekonomskih veza i unapređenje trgovinske razmene, kao i iznašla način uspostavljanja platnog prometa između Srbije i Irana. Ona je dodala da razvoj ekonomskih odnosa u mnogome zavisi od međunarodnih prilika, koje su uslovljene izlaskom SAD iz nuklearnog sporazuma i uvođenjem sankcija Iranu, za koje je ocenila da ne doprinose rešavanju problema. Karanac je zaključila da Srbija ima veliki interes za razvijanjem saradnje u svim oblastima sa Iranom i posebno navela primere odlične saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Golamreza Kateb, šef parlamentarne iranske delegacije, koji je ujedno i predsednik Odbora internih regulativa i zakona iranskog parlamenta zahvalio je koleginici Karanac što Srbija na svim međunarodnim forumima podržava Iran. On je dodao i da će Iran nastaviti da u istim forumima podržava Srbiju, kao i da njegova zemlja neće menjati svoj stav po pitanju Kosova i Metohije. On je predsednicu PGP sa Iranom upoznao sa situacijom povodom uvođenja sankcija Iranu i naveo da je iranski narod spreman da plati visoku cenu radi očuvanja svoje nezavisnosti.

On je još jednom zahvalio srpskom narodu koji je ostao uz Iran i pored spoljnih pritisaka i istakao da jačanje veza parlamentaraca doprinosi boljem upoznavanju dva naroda i dovodi do unapređenja bilateralnih odnosa. On je upoznao predsednicu PGP sa Iranom i sa inicijativom Centralne banke Irana da sa Narodnom bankom Srbije potpiše sporazum kako bi se prevazišli problemi u platnom prometu, ali i sa inicijativnom za razmenu poseta privrednih komora i unapređenje saradnje u oblasti turizma.

U parlamentarnoj delegaciji Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Iran bili su i potpredsednik Odbora internih regulativa i zakona Abas Papizade Balangan i član Odbora Ali Akbari.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5