8. septembar 2021. Predsednik i članovi Odbora za evropske integracije sa delegacijom Parlamenta Litvanije

8. septembar 2021. Predsednik i članovi Odbora za evropske integracije sa delegacijom Parlamenta Litvanije

Sreda, 8. septembar 2021.

Podrška Litvanije procesu evropskih integracija Srbije

U Domu Narodne skupštine održan je sastanak predsednice i članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Grupe za Međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Parlamenta Litvanije.


Predsednica Odbora Elvira Kovač naglasila je da evropske integracije ostaju prioritetni spoljnopolitički cilj Srbije. U prilog tome, kako je istakla, svedoči i niz reformskih promena koje su pokrenute, među kojima je najznačajnija izmena Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, kao i pokretanje Međustranačkog dijaloga u saradnji sa Evropskim parlamentom. Nakon zastoja u otvaranju pregovaračkih poglavlja, Kovač je istakla da se nada da će nova metodologija doprineti bržem otvaranju novih klastera. Ona veruje da bi to značajno doprinelo poverenju građana u sam proces.

U vezi sa aktivnostima Odbora, istakla je da su od početka, veoma efikasno radili, i da su članovi učestvovali na brojnim konferencijama i sastancima u organizaciji institucija Evropske unije, pre svega Evropskog parlamenta, ali i konferencijama koje organizuju parlamenti zemalja koje predsedavaju Savetu Evropske unije. Redovno održavaju sednice Odbora za evropske integracije na kojima razmatraju predloge zakona sa stanovišta njihove usklađenosti sa propisima Evropske unije. Odbor takođe učestvuje u postupku usvajanja Predloga pregovaračkih pozicija za pojedina pregovaračka poglavlja, koja pre nego što budu usvojena na Vladi, moraju da prođu i postupak razmatranja i usvajanja u Narodnoj skupštini.
Član delegacije i zamenik šefa Grupe za Međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Audronius Ažubalis, iskazao je veliku zainteresovanost za proces priključenja Srbije Evropskoj uniji, istakavši da smatra da ne postoji uspešno proširenje na Istoku, bez uspešnog proširenja na Balkanu.

Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dušica Stojković, zahvalila se na podršci koju Litvanija pruža Srbiji istakavši da iskustvo te zemlje može da bude od izuzetne važnosti za evropski put Srbije. Ona se osvrnula na značaj potpisivanja Briselskog sporazuma, kao i na regionalne inicijative koje će doprineti inplementaciji evropskih vrednosti u Srbiji.

Član Odbora Nemanja Joksimović komentarisao je značaj poglavlja 35, koje za Srbiju nije ni najmanje jednostavno, podsetivši da Republika Srbija nije priznala jednostrano proglašenu tzv. državu Kosovo. On smatra da je upravo poglavlje 35. ključno za evropsku perspektivu Srbije. Takođe je naglasio da je Priština u prethodnom periodu radila na degradiranju pregovora sa Beogradom, iako je Srbija želela da pronađe kompromisno rešenje.

Tokom sastanka govorilo se o vojnoj saradnji Republike Srbije i Ruske Federacije, kao i o značaju produbljivanja međuparlamentarne saradnje Litvanije i Srbije, kako na nivou odbora, tako i kroz multilateralnu saradnju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4