30. oktobar 2019. 11. sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

30. oktobar 2019. 11. sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

Sreda, 30. oktobar 2019.

Počeo 11. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija/POSP

11. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP, na kome poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razgovaraju o odnosima EU i Srbije, počeo je 30.oktobra, u Domu Narodne skupštine.


11. sastanak POSP-a otvorili su kopredsedavajući dr Vladimir Orlić i Tanja Fajon, predsednici delegacija Narodne skupštine i Evropskog parlamenta.

Predsednik delegacije Narodne skupštine dr Vladimir Orlić istakao je da se rad POSP nastavlja u novom sazivu Evropskog parlamenta i iskoristio priliku da čestita poslanicima na izboru. Orlić je izrazio nadu da će poslanici nastaviti rad u duhu dobre saradnje čemu svedoči usaglašen tekst preporuka.

„Novi izvestilac EP za Srbiju konstatovao je da je ovo važno vreme za proširenje EU, vreme koje obavezuje na udružene napore kako bismo došli do željenog ishoda, za šta je potreban zajednički rad“, poručio je Orlić.

On je naveo da će se reformski proces u Srbiji nastaviti i intenzivirati u narednom periodu, jer je za Srbiju članstvo u EU strateški cilj koji mora biti zasnovan na zaslugama. Srbija ne traži usluge, već izvesnost i na njoj je da završi svoj deo posla, kao što i dilema oko proširenja EU mora biti što pre završena. On je izrazio nadu da će tokom finskog predsedavanja Savetu EU biti otvorena tehnički spremna pregovaračka poglavlja.

Kopredsedavajuća 11.sastanku POSP, predsednica delegacije EP Tanja Fajon izrazila je očekivanje da će poslanici EP i Narodne skupštine imati uspešan dijalog, koji će Srbiji pomoći na putu ka EU. Ona je navela da se u narednom periodu očekuje izveštaj EK o Srbiji, kao i non-paper o vladavini prava koji će biti predstavljen Savetu.

„Evropski parlament podržava politiku proširenja EU. Ne treba oklevati da otvorimo naša vrata Zapadnom Balkanu uprkos izazovima koje nose Bregzit ili migracije“, poručila je Fajon.

Ona je dodala da šefovi vlada u Briselu nisu uspeli da uprkos dvema preporukama otvore pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i istakla da ovo smatra strateškom greškom i propuštenom prilikom koja utiče na kredibilitet EU, ali i na ceo region koji će biti destabilizovan.

Srpskim i evropskim parlamentarcima obratili su se uvodnim izlaganjima ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, u ime zvaničnog predsedavanja Savetu EU Kimo Lahdevirta, ambasador Finske u Srbiji i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič-Štamcar u ime EU.

Ministarka Joksimović je u ime Vlade Republike Srbije istakla da se u strategiji proširenja Žan Klod Junkera kaže da su Srbija i Crna Gora zemlje koje prednjače u procesu pristupanja, odnosno, da su zemlje favoriti. Ona je dodala da je Srbija bila zadovoljna načinom na koji je EK razumela proces proširenja kada se govorilo o jasnoj perspektivi. Strategija je data Ursuli fon der Lajen na realizaciju i Srbija očekuje da bude ispunjena, navela je Joksimović.

Ona je istakla da je za Srbiju od izuzetnog značaja da nastavak pristupnih pregovora ima svoju dinamiku, kao i da su još četiri poglavlja u potpunosti pripremljena za otvaranje. Evropska komisija sačiniće nezvanični dokument koji se tiče napretka Srbije i koji će biti dat državama članicama, a Srbija će sačekati da se EU i države članice usaglase oko buduće politike proširenja, bez zastoja u reformskom procesu, poručila je Joksimović.

Govoreći o drugim globalnim akterima u svetu, Joksimović je navela da Srbija nastoji da učini sve što je dobro za njene građane, ali da nijednog trenutka ne zapostavlja svoj strateški cilj, a to je punopravno članstvo u EU.

„Imamo razumevanja za različite ideje i potrebe, EU ima institucionalnih potreba za menjanjem politika i mi zbog toga nismo frustrirani i vrlo smo strpljivi jer naš cilj jeste punopravno članstvo u EU. Srbija je pokazala da je pouzdan partner, čak i kada okolnosti nisu na ruku politici proširenja, ali i mi možemo postaviti pitanje da li je EU pouzdan partner u smislu iskrenosti politike proširenja. Srbija je ozbiljna zemlja koja neće menjati svoju politiku, ali očekujemo da će EU definisati svoje interese“, poručila je ministarka Joksimović.

U ime zvaničnog predsedavanja Savetu EU poslanicima se obratio Kimo Lahdevirta, ambasador Finske u Srbiji, koji je pozdravio napredak u pristupnim pregovorima i izrazio očekivanje da će Srbija otvoriti nova poglavlja. On je ocenio da su pitanja vladavine prava i dijalog Beograda i Prištine bitni za dinamiku daljih pregovora. On je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti ustavnim reformama i nezavisnom sudstvu, kao i funkcionisanju demokratskih institucija i oblasti slobode izražavanja. On je pozdravio napore koje je Srbija uložila u regionalnu saradnju i razvijanje dobrosusedskih odnosa, kao i po pitanju migracija. Takođe, ambasador Lahdevirta pozdravio je napore POSP-a i podršku parlamenta procesu pridruživanja EU.

Ispred EU, ministar savetnik, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič-Štamcar poručila je da je EU i dalje posvećena integraciji zemalja Zapadnog Balkana, zbog čega je bitno da Srbija nastavi sa pregovorima i reformama. Ona je poručila da EU želi da Srbija do kraja godine otvori dodatna poglavlja, zbog čega reforme treba da se ubrzaju. Ukazujući na napredak, Norčič-Štamcar je istakla da Srbija mora da smanji nivo korupcije i ojača demokratske institucije, ubrza ustavnu reformu i nezavisnost pravosudnog sistema i obezbedi slobodu izražavanja. Govoreći o ekonomskim reformama ona je ocenila da je u toj oblasti Srbija ostvarila dobar rezultat, uz napomenu da je potrebno unaprediti fiskalno planiranje, rekonstrukciju javnih preduzeća i da se konstruktivno angažuje u dijalogu Beograda i Prištine. Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji poručila je da će EU podržati Srbiju na sve moguće načine kako bi se reformisala i integrisala.

U nastavku rada, poslanici su razmenili stavove sa predstavnicima evropskih institucija i Vlade Srbije o trenutnoj situaciji u pristupnim pregovorima i odnosima između EU i Srbije, proceni napretka u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, kao i pitanju izbornog okvira i procesa, odnosno, aktuelnog stanja i budućih koraka.

Delegacije Narodne skupštine i Evropskog parlamenta nastavljaju rad u četvrtak, 31.oktobra, razgovorom o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, institucionalnoj obnovi i perspektivi proširenja EU, a očekuje se i usvajanje preporuka 11. sastanka POSP, kao i određivanje datuma održavanja sledećeg sastanka. Nakon završetka 11.sastanka POSP kopredsedavajući Orlić i Fajon će održati konferenciju za novinare.


Video (2)

Sreda, 30. oktobar 2019. | 11. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) 30.10.2019. (I)

Sreda, 30. oktobar 2019. | 11. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) 30.10.2019. (II)Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4