29. oktobar 2018. Deveti sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

29. oktobar 2018. Deveti sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

Ponedeljak, 29. oktobar 2018.

Počelo održavanje Devetog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija/POSP

Deveti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP, na kome poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razgovaraju o aspektima odnosa EU i Srbije, počeo je 29. oktobra, u Domu Narodne skupštine.


Deveti sastanak POSP-a otvorili su kopredsedavajući dr Vladimir Orlić i Eduard Kukan, predsednici delegacija Narodne skupštine i Evropskog parlamenta.

Predsednik srpske delegacije dr Vladimir Orlić izrazio je zadovoljstvo što se Deveti sastanak POSP-a održava u Beogradu, gde će predstavnici Evropske komisije i Vlade Srbije predstaviti evropskim i srpskim parlamentarcima dosadašnji napredak u toku pregovaračkog procesa.

Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta istakao je da će i ovaj sastanak POSP-a doprineti procesu evropskih integracija Srbije. On je istakao da Evropski parlament nastavlja da podržava politiku proširenja, kao i da je najbolji način za stabilnost i prosperitet Srbije put evropskih integracija. On je poručio da treba imati na umu širu sliku, jer jaka EU je samo ona EU sa novim članicama koje nisu samo pravno usklađene sa tekovinama EU, već demokratske zemlje partneri, gde građani imaju pravo na poštovanje svojih prava, profesionalno suđenje i slobodne medije. Kukan je naveo da u reformi vladavine prava Srbiju treba osnažiti kao zemlju, a njenu ekonomiju predstaviti kao altraktivnu za ulaganja.

„2018.godina je bila godina šanse za Zapadni Balkan, označena kao „zlatna prilika“, koja je praćena Strategijom i Samotom u Sofiji. Iako smo razočarani zastojem dijaloga Beograda i Prištine nadamo se da obe strane ostaju posvećene dijalogu, kako bismo došli do pravno obavezujućeg dokumenta“, poručio je Kukan.

Srpskim i evropskim parlamentarcima obratili su se uvodnim izlaganjima ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji, u ime Evropske komisije i Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji, u ime zvaničnog predsedavanja Savetu Evropske Unije.

U ime Vlade Republike Srbije ministarka Joksimović izvestila je o svim pitanjima od važnosti za pregovarački proces. Ona je istakla da smo tokom bugarskog predsedavanja imali samo jednu međuvladinu konferenciju i da će Srbija za decembar imati spremnih sedam ili čak i više pregovaračkih pozicija, te da očekuje da će se nedostatak u „godini proširenja“ nadoknaditi. Ona je istakla da je Srbija spremila pozicije za poglavlja 9-finansijske usluge, 18-statistika, 17-budžet i monetarne odredbe, 2-sloboda kretanja radnika, 4-sloboda kretanja kapitala, 21-trasnevropske mreže i 14-transpevropska politika, što su sve poglavlja važna za evropski put Srbije i izrazila nadu da ćemo do kraja godine otvoriti bar tri.

„Otvaranje poglavlja ne sme da postane samo po sebi cilj. Rigidnost u traženju posebnih kriterijuma za otvaranje poglavlja treba da se smanji, jer prave reforme počinju otvaranjem poglavlja, a krajnji cilj je njihovo zatvaranje, što je u interesu EU, a pre svega građana Srbije“, navela je Joksimović.

Ona je predstavila konkretan napredak u poglavljima 23 i 24, pre svega one koje se odnose na ustavne izmene, zakonodavnu aktivnost, rad na medijskoj strategiji, nivo zaštite prava nacionalnih manjina, pitanje migracija i vizne politike, a posebnu pažnju posvetila je dijalogu Beograda i Prištine, odnosno, Poglavlju 35. Ona je istakla da se radi o monitoring mehanizmu za sprovođenje dogovorenog u dijalogu i da je potrebno notirati da Priština nije ispunila obavezu iz Briselskog sporazuma i nije formirala Zajednicu srpskih opština. Joksimović je poručila da se nada da će i Rumunija, kao i Austrija tokom svog predsedavanja Savetu EU, ostaviti pitanje proširenja na agendi i da Srbija na njega gleda kao na partnerski odnos dve političke volje, a da Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu zarad budućnosti svojih građana.

Ispred Evropske komisije Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji, istakao je da je 2018.godina bila veoma živa u odnosima EU i Zapadnog Balkana, posebno u odnosu sa Srbijom i izrazio očekivanje da će takva biti i naredna godina. On je istakao da će u narednom izveštajnom periodu dva osnovna elementa za ocenu napretka biti napredak u vladavini prava i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. On je ocenio da je najveći napredak ostvaren u ekonomiji, kao i da su ekonomske reforme na pravom putu. Fabrici je posebno istakao rad Narodne skupštine, izrazivši želju da Srbija ima jak pluralistički parlament, koji će štititi glas naroda i da je EK spremna da dalje sarađuje sa Narodnom skupštinom po tom pitanju. Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Fabrici je poručio da EU ostaje posrednik u dijalogu do dostizanja dogovora i nastaviće da podstiče obe strane da nađu dugoročan sporazum.

Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji naveo je da je pitanje proširenja ključna politika EU, kao i da se Savet više angažovao u regionu Jugoistočne Evrope.

„Želimo da ostvarimo dobar napredak u pristupanju Zapadnog Balkana EU koja ne može biti komplentna bez država ovog regiona“, poručio je austrijski ambasador.

On je predstavio aktivnosti Austrije tokom predsedavanja Savetu EU po pitanju proširenja i istakao da Austrija u potpunosti podržava stratešku odluku Srbije da postane članica EU, kao i da će podržati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, ali i da će napredak zavisiti od napretka u poglavljima 23 i 24 i toka dijaloga sa Prištinom.

U nastavku rada, poslanici su razmenili stavove sa predstavnicima evropskih institucija i Vlade Srbije o trenutnoj situaciji u pretpristupnim pregovorima i odnosima između EU i Srbije, situacija u pogledu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, uključujući pravosuđe, ustavne reforme, osnovna prava, slobodu medija i profesionalizam i o ekonomskom razvoju.

Delegacije Narodne skupštine i Evropskog parlamenta nastavljaju rad u utorak, 30.oktobra, razgovorom o najnovijem razvoju događaja u dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici i saradnji, pretpristupnoj pomoći EU Srbiji i predstavljanju benefita EU građanima, a očekuje se i usvajanje preporuka Devetog sastanka POSP-a.


Video (1)

Ponedeljak, 29. oktobar 2018. | Deveti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU- Srbija/POSP 29.10.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 3. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja