20. septembar 2017. Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

20. septembar 2017. Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Sreda, 20. septembar 2017.

Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je, na zahtev Vlade, Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu za sredu, 20. septembar 2017. godine, sa početkom u 10.00 časova.


U zahtevu za održavanje zasedanja utvrđen je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je podnela Vlada i
  2. Predlog zakona o visokom obrazovanju, koji je podnela Vlada.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni pretres o obe tačke dnevnog reda zasedanja.

Narodna skupština konstatovala je prestanak mandata, pre isteka vremena na koji su izabrani, narodnim poslanicima prof. dr Milovanu Bojiću i Aleksandri Đurović.

U prepodnevnom delu rada, Narodna skupština započela je zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, koji je narodnim poslanicima obrazložio predstavnik predlagača, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički načelni pretres o predlozima zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju.

Drugog dana rada, 21. septembra, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Vojislav Šešelj, Đorđe Vukadinović, Zoran Živković, Boško Obradović, Enis Imamović, dr Predrag Jelenković, Balša Božović, Saša Radulović, dr Aleksandar Martinović i Marijan Rističević, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština vodila je zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o Predlogu zakona o visokom obrazovanju.

Narodna skupština je na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala potvrđivanje mandata narodnoj poslanici Ani Čarapić izabranoj sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA POBEĐUJE i narodnom poslaniku Aleksandru Šešelju izabranom sa Izborne liste Dr VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA. Novoizabrani narodni poslanici položili su zakletvu, nakon čega im je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković poželela uspešan rad.

Do kraja dana Narodna skupština zaključila je zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o Predlogu zakona o visokom obrazovanju.

Trećeg dana rada, 25. septembra, Narodna skupština je započela pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlogu zakona o visokom obrazovanju

Do kraja dana, Narodna skupština je vodila pretres u pojedinostima o svim tačkama dnevnog reda Petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.

Trećeg dana rada, 25. septembra, Narodna skupština je započela pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlogu zakona o visokom obrazovanju

Do kraja dana, Narodna skupština je vodila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Četvrtog dana rada, 26. septembra, pre prelaska na dnevni red, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Zoran Živković, Fatmir Hasani, Đorđe Vukadinović, Marko Đurišić, prof. dr Vojislav Šešelj, Milija Miletić, Srđan Nogo, Gordana Čomić, Dušan Pavlović i Aleksandar Marković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Petog dana rada, 27. septembra, Narodna skupština je nastavila i do kraja dana zaključila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i o Predlogu zakona o visokom obrazovanju.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajući, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković odredio je sredu, 27. septembar 2017. godine, sa početkom u 17 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlog zakona o visokom obrazovanju.

U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom zasedanja i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o tačkama dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.


Video (21)

Sreda, 20. septembar 2017. | Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 20.09.2017. (I)

Sreda, 20. septembar 2017. | Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 20.09.2017. (II)

Sreda, 20. septembar 2017. | Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 20.09.2017. (III)

Četvrtak, 21. septembar 2017. | nastavak Petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 21.09.2017. (I)

Četvrtak, 21. septembar 2017. | nastavak Petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 21.09.2017. (II)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 16


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2