Ponedeljak, 30. maj 2005. 13:00

Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini

Za Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini, koje je predsednik Predrag Marković sazvao, na Zahtev 97 narodnih poslanika, za ponedeljak, 30 maj, utvrđen je sledeći dnevni red: 1. Predlog amandmana na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora, sa Predlogom zakona za sprovođenje amandmana I i II na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora, koje je podnela Vlada Republike Srbije i2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnela Vlada Republike Srbije.Za Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini, koje je predsednik Predrag Marković sazvao, na Zahtev 97 narodnih poslanika, za ponedeljak, 30 maj, utvrđen je sledeći dnevni red:

1. Predlog amandmana na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora, sa Predlogom zakona za sprovođenje amandmana I i II na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora, koje je podnela Vlada Republike Srbije i

2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Na početku objedinjenog načelnog pretresa o Predlogu amandmana na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora i Predloga zakona za sprovođenje amandmana I i II na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora narodnim poslanicima se, u svojstvu predstavnika predlagača, obratio dr Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnui samoupravu u Vladi Republike Srbije.

Ministar Lončar je podsetio da se usvajanjem izmena Ustavne povelje rešava kriza u funkcionisanju državne zajednice tako što se održavanje neposrednih izbora za Skupštinu Srbije i Crne Gore vezuje za održavanje izbora za skupštine država članice, kada će se neposredno izabrati i poslanici za Skupštinu Srbije i Crne Gore iz te članice. Ovim promenama se takođe propisuje obaveza da regulativa o mogućem referendumu vezanom za promenu državnog statusa države članice uskladi sa međunarodno priznatim demokratskim standardima. Po rečima Lončara usvajanjem ovih amandmana ostvaruju se dva cilja, obezbeđuje se očuvanje državne zajednice Srbije i Crne Gore i stvaraju uslovi za brži ulazak u Evropsku uniju i Srbije i Crne Gore.

Narodna skupština je, prvog dana rada započela načelni pretres o predlozima amadmana na Ustavnu povelju i zakona o sprovođenju amandmana.

Drugog dana rada (31. maj) Narodna skupština je nastavila objedinjeni načelni pretres o predlozima amandmana na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora i zakona o sprovođenju amandmana I i II na Ustavnu povelju.

Trećeg dana rada (1. jun) Narodna skupština je zaključila pretres o predlozima amandmana na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora i zakona o sprovođenju amandmana I i II na Ustavnu pocelju državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Obraćajući se narodnim poslanicima na početku načelnog pretresa o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, Mlađan Dinkić, ministar finansija u Vladi Republike Srbije je izneo osnovne razloge za izmene i dopune ovog Zakona.

Usvajanjem izmena, po rečima ministra, omogućiće se fleksibilnija politika akciza, uz obezbeđivanje priliva sredstava od akciza u budžet i sprečavanja uočenih zloupotreba, kao i dalja harmonizacija akcizne politike sa propisima Evropske unije.

U nastavku rada, Narodna skupština je obavila pretres u načelu i u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama.

Pošto je Narodna skupština obavila pretres o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine je odredio kao Dan za glasanje 2. jun 2005. godine, sa početkom u 15 časova.

U Danu za glasanje (2. jun) Narodna skupština je usvojila u celini Predlog amandmana na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora, Predlog zakona za sprovođenje amandmana I i II na Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Marković je zaključio Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2