22. septembar 2016. Učesnici Petog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

22. septembar 2016. Učesnici Petog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

Četvrtak, 22. septembar 2016.

Peti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija

Peti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) održava se 22. i 23. septembra u Narodnoj skupštini.


Poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razgovaraju, tokom dva dana rada, o stanju pregovora o pristupanju i odnosima Evropske unije i Srbije, ekonomskom razvoju, reformi pravosudnog sistema, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući i slobodu medija, dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izbegličkoj krizi sa kojom se suočava Srbija i zemlje članice EU, usaglašavanju spoljne i bezbednosne politike, politici zapošljavanja i smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Predsednik delegacije Narodne skupštine i kopredsedavajući Petim sastankom dr Vladimir Orlić zahvalio je svim institucijama i zemljama članicama na podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU, kao i činjenici da nijedna unutrašnja dilema ne može ugroziti politiku proširenja EU. On je dodatno izrazio zadovoljstvo otvaranjem pregovaračkih poglavlja 23 i 24 i izrazio nadu da će se otvoriti i druga, tehnički spremna poglavlja u procesu pregovaranja. Orlić je podsetio da Srbija, iako nije punopravni član EU, jeste pouzdan i kredibilan partner EU, što je dokazala zajedničkim rešavanjem pitanja migranstske krize, borbom protiv organizovanog kriminala i terorizma, ali i učešćem u vojnim i civilnim misijama EU.

„Uveren sam da ćemo svi zajedno, kao članovi ovog Parlamentarnog odbora, u svakom trenutku biti otvoreni za stručne diskusije, da ćemo sa naše strane istrajati u naporima da se u Evropskom parlamentu stalno čuje glas građana Srbije, a da će kolege iz Evropskog parlamenta nastaviti da pružaju neprocenjivu podršku pristupanju Srbije EU“, poručio je Orlić.

Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta i kopredsedavajući Petim sastankom poručio je učesnicima da je Srbija započela pregovore u vreme kada je EU suočena sa brojnim izazоvima, kao što su umor građana Evrope od globalizacije, pritisak migranata i izbeglica na evropske granice, terorizam, odnosi Ukrajine i Rusije i jačanje ekonomske dominantnosti drugih svetskih aktera.

On je na otvaranju Petog sastanka POSP-a izrazio zabrinutost za opadanje podrške građana Srbije članstvu u EU, i istakao da je potrebno suprotstaviti se pothranjivanju negativnih osećanja kod ljudi. Takođe, Kukan je dodao i da mnogi u EU imaju sumnje u proširenje i da smatraju da nove članice neće obogatiti Uniju.

„Srbija može da doprinese našoj bezbednosti, vaša tradicija multikulturnog života može biti primer drugima, lepote vaše zemlje doprineće razvoju turizma, a vaši poljoprivredni proizvodi, posebno organski, mogu se naći na stolovima građana evropskih gradova“, poručio je Kukan.

Srpski i evropski parlamentarci su prvog dana rada, 22.septembra, razmenili stavove o stanju pregovora o pristupanju i odnosima Evropske unije i Srbije, ekonomskom razvoju, reformi pravosudnog sistema, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući i slobodu medija sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, u ime Evropske komisije, ambasadorkom Slovačke Dagmar Repčekovom, u ime predsedavanja Savetom EU i Ksenijom Milenković, v.d. direktorkom Kancelarije za evropske integracije, u ime Vlade Republike Srbije.

Poslanici nastavljaju rad, u petak 23. septembra, razmenom stavova o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izbegličkoj krizi sa kojom se suočava Srbija i zemlje članice EU, usaglašavanju spoljne i bezbednosne politike, politici zapošljavanja i smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, nakon čega se očekuje usvajanje Deklaracije i preporuka Petog sastanka POSP-a.

Drugog dana sastanka, u petak 23. septembra, poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine nastavili su rad razmenom stavova o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izbegličkoj krizi sa kojom se suočava Srbija i zemlje članice EU, usaglašavanju spoljne i bezbednosne politike, politici zapošljavanja i smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Po zaključenju rasprave usvojena je Deklaracija Petog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije.

Delegacija Evropskog parlamenta podržala je Deklaraciju jednoglasno. U delegaciji Narodne skupštine bio je jedan uzdržan glas, dok su ostali članovi Odbora glasali za tekst Deklaracije.

Sledeći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održaće se 15. i 16. marta 2017. godine u Strazburu.


Video (2)

Četvrtak, 22. septembar 2016. | Peti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija 22.09.2016.

Petak, 23. septembar 2016. | Peti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija 23.09.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
nedelja, 2. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja