Sreda, 3. oktobar 2007.

Peta sednica Odbora za ravnopravnost polova

Odbor za ravnopravnost polova održao je Petu sednicu 3. oktobra. Sednici je predsedavao predsednik Odbora, Elena Božić – Talijan.Odbor za ravnopravnost polova održao je Petu sednicu 3. oktobra. Sednici je predsedavao predsednik Odbora, Elena Božić – Talijan.

Na sednici je razmatrana predstavka predsednika SO Knić, Snežane Banković. Odbor je osudio navode iz obrazloženja inicijative grupe odbornika SO Knić za razrešenje predednika SO Knić Snežane Banković, jer je, kao razlog navedeno da je ''izborno lice na funkciji predsednika SO Knić otišla na porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana i svojim odlaskom paralisala rad SO Knić''.

Odbor je odlučio da uputi po hitnom postupku Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu rada i socijalne politike zahtev da se preispita slučaj i dostavi Odboru mišljenje, odnosno povratna informacija.

U nastavku rada članovi Odbora su odlučili da upute zahtev direktoru RTS-a da podnese ostavku, a ukoliko on to ne učini zahtev nadležnom organu da razreši dužnosti direktora RTS-a. Kao povod za traženje ostavke odnosno razrešenje prvog čoveka RTS navedena je njegova odgovornost za emitovanje na javnom servisu epizodu emisije ''48 sati svadba''.

Odbor je nakon razmatranja ovog pitanja uputio Upravnom odboru RTS-a i generalnom direktori Aleksandru Tijaniću pismo sledeće sadržine:

Odbor za ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije na sednici koja je održana 3. oktobra 2007. godine doneo je odluku kojom zahteva da podnesete ostavku na funkciju generalnog direktora RTS-a, i kojom zahteva od Upravnog odbora RTS-a da vas razreši sa funkcije generalnog direktora RTS-a, ukoliko ne podnesete ostavku.

Emitujući epizodu emisije “48 sati svadba” u kojoj mlada, mladoženja i mladina majka, šamaranje i prebijanje žene predstavljaju kao društveno poželjan obrazac ponašanja, otvoreno ste promovisali nasilje nad ženama.

Kada je poslanik LDP-a Milena Stanković osudila promociju nasilja nad ženama, vi ste, služeći se zamenom teza, ovo okvalifikovali kao politički napad na vas. Precizno ste identifikovali svoje političke protivnike - “LDP, deo radikala i deo socijalista” i ušli ste u politički obračun. Gospodine Tijaniću, zaboravili ste samo jedan bitan detalj, a to je da vi niste političar, nego direktor javnog servisa.

Zatim ste, pokušavajući da opravdate ovo promovisanje nasilja nad ženama, emisiju okvalifikovali kao “izvanrednu sociopsihološku studiju”, a poslanike izvređali tvrdeći da su doneli “pogrešne zaključke o prvom delu emisije ’48 sati svadba’ zbog loše dioptrije ili određenih i sad vidljivih namera”. Odbor za ravnopravnost polova najoštrije osuđuje ovakav napad na narodne poslanike i omalovažavanje dostojanstva Narodne skupštine.

Voditeljki i javnom servisu dodelili ste ulogu “vaspitača”, koji je, tobože, na kraju, kako ističete, “uspeo da ispuni svoju misiju i da prevaspita siledžiju”. I ovde ste, gospodine Tijaniću, zaboravili samo jedan bitan detalj, a to je da ni voditeljka niti vi niste zdravstveni radnici ili psiholozi ili socijalni radnici, dakle niste stručno kvalifikovani za rad sa osobama sklonim nasilnom ponašanju.

Gospodine Tijaniću, ovo su razlozi zbog kojih Odbor za ravnopravnost polova zahteva da podnesete ostavku na funkciju generalnog direktora RTS-a.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja