Četvrtak, 13. oktobar 2011.

Pedeseta sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora za evropske integracije, koja je održana 13. oktobra, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer predstavio je Mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU i Analitički izveštaj Evropske komisije za 2011. godinu.


Ambasador Dežer je istakao da je Evropska komisija 12. oktobra predložila da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i iznela mišljenje da će naša zemlja biti spremna da započene pregovore o pristupanju čim bude ostvaren dalji napredak u dijalogu sa Prištinom.

Prema tome, Srbija nije suočena sa novim uslovima kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora, a zahtevi koji se odnose na normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga Beograda i Prištine su u potpunosti statusno neutralni, naglasio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Ocenio je da je Srbija poslednjih godina ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma, koji se, pre svega, odnose, na stabilnost političkih institucija, uspostavljanje vladavine prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. Zahvaljujući efikasnijem radu Vlade i Parlamenta, usvojeni su neki važni zakoni kao što su Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju i drugi. Naglasio je i da je sada od ključnog značaja da svi doneti zakoni u potpunosti primenjuju.

Ambasador Dežer je istakao da je Srbija okončala saradnju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu, aktivno učestvuje u regionalnoj saradnji i doprinosi uspostavljanju trajnog pomirenja u regionu, kao i da su ostvareni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dežer je rekao da EK očekuje da Srbija ostvari napredak u oblastima inkluzivnog razvoja, slobode medija, kontrole cena na tržištu i u nekim drugim oblastima.

Članovi Odbora ocenili su da Izveštaj Evropske komisije znači priznanje i podsticaj reformskim snagama i građanima, jer pozitivno ocenjuje ono što je do sada urađeno.

Po mišljenju pojedinih članova Odbora, trebalo bi jasno reći šta naša zemlja još treba da učini do 9. decembra kako bi dobila status države kandidata za članstvo u EU. Članovi Odbora iz SRS-a izrazili su mišljenje da Srbiji nije mesto u Evropskoj uniji, na šta ukazuju i rezultati istraživanja javnog mnjenja, kao i da će EU naterati aktuelnu Vladu da prizna Kosovo, kako bi dobila datum pregovora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
nedelja, 25. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja