31. januar 2020. Članovi Odbora za spoljne poslove i parlamentarna delegacija Angole

31. januar 2020. Članovi Odbora za spoljne poslove i parlamentarna delegacija Angole

Petak, 31. januar 2020.

Parlamentarna delegacija Angole u poseti Narodnoj skupštini

Parlamentarna delegacija Angole, predvođena predsednicom Odbora za spoljne poslove, međunarodnu saradnju i dijasporu Žozefinom Perpetua Pereš D. Pitra Diakite, posetila je danas Narodnu skupštinu gde je razgovarala sa članovima Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine.


Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski istakla je da odnose Srbije i Angole, koji su tradicionalno prijateljski, treba nastaviti i produbiti, posebno unapređenjem parlamentarne saradnje, ali i saradnjom u oblasti ekonomije, poljoprivrede, kulture, zdravlja, odbrane, nauke i tehnologije, kao i IT sektora i digitalizacije. Ona je ocenila da je poseta kolega iz parlamenta Angole prilika da se razgovara i o saradnji u oblasti obrazovanja, posebno programu studiranja studenata iz Angole u Srbiji. Ona je ocenila da će podsticaj razvoju parlamentarne saradnje ali i saradnji nacionalnih delegacija u međunarodnim organizacijama dati potpisivanje memoranduma o saradnji između parlamenata dveju zemalja.

„Cenimo što Angola nije priznala nezavisnost tzv. Kosova i što je glasala protiv prijema u Interpol i UNESKO. To govori da kao država poštujete međunarodno pravo i poštujete naše napore da se razgovori između Beograda i Prištine nastave posle ukidanja taksi Prištine na uvoz robe iz Srbije i BiH. Vaš principijelan stav i razumevanje su veoma važni za Srbiju u ovom trenutku“, poručila je Filipovski.

Predsednica Odbora za spoljne poslove, međunarodnu saradnju i dijasporu Narodne skupštine Republike Angole Žozefina Perpetua Pereš D. Pitra Diakite navela je da Angola ceni podršku koju dobija od Srbije još od vremena borbe za njenu nezavisnost. Ona je ocenila da sveukupne odnose treba jačati, sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju, imajući u vidu da su i Srbija i Angola zemlje sa puno potencijala.

„Stavljamo na prvo mesto međunarodno pravo i saradnju baziramo na obostranim interesima. Smatramo da je stvar principa uspostavljanje jakih i bliskih veza između naših zemalja ne samo na bilateralnom nivou, već i na međunarodnom planu. Nismo priznali nezavisnost tzv. Kosova i ne razmišljamo da to učinimo i u skladu sa tim postupamo dosledno u međunarodnim organizacijama“, poručila je Diakite.

Ona je istakla da je unapređenje parlamentarne saradnje osnov za sve druge oblike saradnje, čija je prva faza potpisivanje memoranduma o saradnji.

Delegacije parlamenata Srbije i Angole ocenile su da prostora za saradnju ima i u okviru UN i njenih organizacija, posebno u okviru realizacije ciljeva održivog razvoja. Delegacije su razgovarale i o rodnoj ravnopravnosti u nacionalnim parlamentima, jačanju pozicije žena u političkom životu obe države, kao i o procesu evropskih integracija Srbije i regionalnoj saradnji.

Ispred Odbora za spoljne poslove sastanku su prisustvovale i članice Odbora Ljiljana Malušić, Dušica Stojković i Vera Jovanović, a ispred delegacije Narodne skupštine Republike Angole Visente Pintu de Andrade i Maria Luiza Adrade, članovi Nacionalne monitoring grupe za saradnju između EU parlamenata sa parlamentima afričkih, karipskih i pacifičkih država.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
utorak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja