Utorak, 5. decembar 2006.

Parlamentarci Francuske i Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a razgovarali u Domu Narodne skupštine

Na poziv Suzane Grubješić, šefa stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, od 5. do 7. decembra u našoj zemlji boravi delegacija Parlamenta Francuske u PS OEBS-a, koju predvodi Mišel Vuazen, šef delegacije i potpredsednik Odbora za odbranu francuskog Parlamenta.Na poziv Suzane Grubješić, šefa stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, od 5. do 7. decembra u našoj zemlji boravi delegacija Parlamenta Francuske u PS OEBS-a, koju predvodi Mišel Vuazen, šef delegacije i potpredsednik Odbora za odbranu francuskog Parlamenta.
U Domu Narodne skupštine francuska parlamentarna delegacija razgovarala je 5. decembra sa članovima stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Početku sastanka dve delegacije prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković. Pozdravljajući goste, ukazao je na značaj saradnje naših delegacija u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i u drugim međunarodnim organizacijama, kao i na potrebu unapređenja ukupne saradnje dvaju parlamenata. Predsednik Marković je posebno istakao da su donošenjem Ustava Republike Srbije stvorene zakonske osnove za jačanje kontrolne funkcije Parlamenta, posebno u oblasti bezbednosti i da je potrebno dalje raditi na stvaranju punih kapaciteta za ispunjavanje ovih ustavnih obaveza.

Šef naše delegacije, Suzana Grubješić je podsetila da je proteklu godinu obeležilo usvajanje Ustava koji otvara novu fazu u društvenom i političkom razvoju zemlje. U toku je kampanja za parlamentarne izbore koji treba da daju dodatni impuls sveukupnoj demokratizaciji zemlje. Ukazujući na pozitivne ocene Evropske komisije o ostvarenom napretku u jačanju ekonomije i institucija, naglasila je da je to potvrda spremnosti za nastavak pregovora sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju. Prijem Srbije u Partnerstvo za mir, je po oceni Suzane Grubješić, dokaz da Evropa podržava demokratske snage u našoj zemlji. Ona je izrazila očekivanje da će nova vlada, koja će biti formirana posle januarskih izbora, uspešno rešiti i pitanja saradnje sa Haškim tribunalom i budućeg statusa Kosova.

Mišel Vuazen, šef delegacije Parlamenta Francuske pozdravio je naš prijem u Partnerstvo za mir, sa uverenjem da će se to odraziti na stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak naše zemlje i čitavog regiona. Vuazen je takođe ocenio da je postignut određeni napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, kao i da je pitanje Kosova i Metohije unutrašnja stvar Srbije, pri čemu će njegovo rešavanje doprineti stabilnosti čitavog regiona.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1